Световни новини

Меркел вече не е противник на еднополовите бракове

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че вече не е противник на еднополовите бракове.

Преди това тя многократно е изразявала личните си резерви за предоставянето на пълни брачни права на хомосексуалните двойки, включително правото им да осиновяват деца.

[ad id=“225664″]

Промяната в позицията на Меркел е по чисто политически причини, коментират анализатори. Социологически допитвания показали, че много гласоподаватели в Германия подкрепят еднополовите бракове. Подобна е и позицията на основните партии във Федералната република.

Германия понастоящем разрешава т. нар. „граждански съюзи“. Те бяха легализирани през 2001 година от лявото правителство, което беше съставено от Социалдемократите и Зелените. „Гражданските съюзи“ дават на хомосексуалните двойки равни права в много области – от данъците до правилата за наследство. Те обаче не им позволяват да осиновяват заедно деца.

Обратът в позицията на Меркел отваря вратата за нейния ХДС да сформира потенциални коалиции след изборите на 24 септември, като това е възможно както със Социалдемократите, така и със Зелените или Свободните демократи, като всички те подкрепят гей браковете.

Пламен Пенчев

Share
Published by
Пламен Пенчев

Recent Posts

Ноле разкара още един треньор

Той обмисля да продължи сам...

23 минути ago

Стоян Георгиев сам напуснал ПП, имали различни мнения

Нямам място в редиците на тази партия, заяви той...

един час ago

Последни сме в ЕС по извънреден труд

Гърция е на първо място...

2 часа ago

ЦСКА отрекоха Бербатов да е президент на клуба

С него дори не са водени разговори...

2 часа ago
image0 (9K)