„Едно механично писане“. Запори на фирма на Божков за 300 млн. лв. са отменени от съда

Васил Божков се укрива в Дубай, след като управляващите приеха законодателни промени, ликвидиращи частните лотарии, а спецпрокуратурата му повдигна обвинения по две дела за организирани престъпни групи

Обезпечителни мерки за над 273.1 млн. лв., наложени върху банкови сметки, депозити, вещи, пари в трезори и 16 автомобила, собственост на фирмата „Ню Геймс“ АД на Васил Божков, са отменени с окончателно решение на Административния съд – София-град (АССГ) от 9 октомври, цитирано от „Сега“.

Става въпрос за допуснато предварително изпълнение на два Акта за установяване на публично държавно вземане, издадени на 14 февруари от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) на компанията, която организираше лотарийните игри на Божков. Първият е за над 47.6 млн. лв., а вторият – за довнасяне на близо 188.2 млн. лв. плюс близо 35 млн. лв. лихва.

През февруари парламентът прие промени в Закона за хазарта, предложени от зам.-председателя на коалиционните партньори на ГЕРБ от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов. С тях бяха премахнати всички частни лотарии на хазартния бос, а успоредно с това прокуратурата му повдигна 18 задочни обвинения.

На 21 февруари публичен изпълнител към Националната агенция по приходите (НАП) е наложил обезпечителни мерки за общо 273 150 550 лв., включително лихва в размер на 50 100 240 лв. От „Ню Геймс“ са обжалвали това постановление пред директорора на Териториалната дирекция на НАП в София, но той го е потвърдил на 11 март.

Именно неговото решение сега окончателно е отменено от съдия Камелия Серафимова от АССГ. Тя приема, че то не е било мотивирано и липсват основания за него, тъй като двата акта на ДКХ са предмет на заведени от компанията на Божков дела, които все още са висящи.

         “ „Двата Акта за
            установяване на
            публични държавни
            вземания са обжалвани
            пред АССГ и са
            образувани две дела,
            които не са приключили.“

„Двата Акта за установяване на публични държавни вземания са обжалвани пред АССГ и са образувани две дела, които не са приключили, нито към момента на издаване на издаване на постановлението, нито към момента на издаване на решението на директора на ТД на НАП, нито пък към момента на постановяване на настоящото решение“, мотивира се съдия Серафимова.

В решението ѝ се казва още, че „обстоятелството, че органът, издал двата Акта за установяване на публично държавно вземане, е допуснал предварителното им изпълнение по реда на чл.60, ал.1 АПК, не води до извод, че актовете са влезли в сила и оттам, че е налице годно изпълнително основание, позволяващо да се пристъпи към принудително събиране на публичните държавни вземания“.

Съдия Серафимова определя решението от 11 март, с което шефа на софийския офис на НАП е потвърдил наложените обезпечителни мерки, като „едно механично писане, без да са събрани каквито и да било доказателства за наличието на изпълнителен титул“.

„Наред с това, обезпечителни мерки – запор върху 16 броя моторни превозни средства, собственост на длъжника, са немотивирани и от постановлението не може да стане ясно кои точно действия на задължения субект ще доведат до затруднено събиране на установените и изискуеми публични вземания“, добавя съдът.

Междувременно на 30 септември съдия Радина Карамфилова-Десподска окончателно е отменила и друго постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки срещу „Ню Геймс“ за над 22.5 млн. лв. Сумата е претендирана от НАП за неплатен корпоративен данък от фирмата. В този случай АССГ също приема, че решението на данъчните, с което е отхвърлена жалбата на компанията, е немотивирано и механично написано.

„Липсва анализ и конкретни данни, въз основа на които да се обоснове извод, че размерът на предполагаемите задължения е 22 528 044 лв.“, посочва съдия Карамфилова-Десподска.

От мотивите ѝ, цитирани от „Сега“, става ясно, че датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията почти съвпада с датата на издаване на искането за налагане на обезпечителни мерки, а няма как за толкова кратко време данъчните да определят предполагаемия размер на задълженията и дали има предпоставки за запори.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)