„Едно провинциално момиче“ с далеч не провинциални успехи. Доли Партън на 77

"Едно провинциално момиче" с далеч не провинциални успехи. Доли Партън на 77

Просто едно провинциално момиче. Така тя обича да описва себе си. Израснала в бедност с 12 братя и сестри, тя успява да се изгради като кънтри певица, поп звезда, актриса и управител на тематични паркове. Още като малка разбира, че обича хората и общуването с тях и предава тази любов на феновете си и до днес. Тя е неповторимата Доли Партън и днес празнува своя 77-ми рожден ден.

Доли Партън е родена в бедно фермерско семейство в щата Тенеси като четвъртото от 12 деца. Баща ѝ не може да си позволи да плати на лекаря, който я изражда, и затова му дава чувал царевично брашно, пише Гардиън. Тя обаче е благодарна за всичко, което е преживяла, защото вярва, че това я е изградило като човека, който е днес.

„Мисля, че детството ми ме направи това, което съм в момента“, казва Доли Партън в интервю за Entertainment Today и добавя, че не би променила нищо в него.

„Никога не съм се срамувала от хората си, независимо от това колко бедни и мръсни може да сме били. Винаги съм обичала мястото, откъдето идвам и съм обичала хората в живота ми“, казва тя.

Суперзвездата на кънтри музиката Доли Партън показва наградата си на Асоциацията за кънтри музика


Суперзвездата на кънтри музиката Доли Партън показва наградата си на Асоциацията за кънтри музика

И именно семейството ѝ е една от причините за нейните музикални заложби. Тя си спомня, че всички роднини от страната на майка ѝ са свирили на някакъв инструмент. Така още като малка тя вижда своето бъдеще в музиката.

„Винаги съм била много общителна личност и видях, че музиката може да бъде моят път навън. Не се страхувах от хората, обичах всички. И си помислих: Ще направя кариера от това“, казва тя.

Когато е на 10 години един от вуйчовците ѝ започва да я води в местното радио и телевизия в Ноксвил, за да пее и свири. През 1964 г., веднага след завършването на гимназията, заминава за Нашвил, за да преследва музикална кариера.

„В онези дни хората казваха, че за жените е трудно да навлязат в бизнеса, но аз винаги съм смятала, че това, че съм жена, ми е послужило добре. Имах всички тези братя и чичовци, така че разбирах природата на мъжете и не влязох там с чувство на страх“, споделя тя за Гардиън.

В Нешвил Партън става протеже на Портър Уагонър, кънтри певец и звезда на Grand Ole Opry, организатор на ежеседмичен сценичен концерт на американската кънтри музика в града. Благодарение на участията си в неговото телевизионно предаване тя започва да набира популярност, а впоследствие и записва няколко хитови песни с него. Бързо Партън се превръща в една от най-популярните певици в кънтри средите.

През 1974 г. тя поема по пътя на соловата кариера. Това е и годината на създаване на две от най-известните ѝ песни – „Jolene“ и „Love Is Like a Butterfly“. За песни като тези през 1975 и 76 г. е избрана за певица на годината от Асоциацията на кънтри музиката.

Кънтри музиката обаче далеч не е нейният предел. Скоро тя започва да навлиза и в попмузиката. Така през 1978 г. печели награда Грами за песента си „Here You Come Again“ и отново е обявена за изпълнител на годината от Асоциацията на кънтри музиката.

Певците Елтън Джон и Доли Партън свирят заедно на 39-ите годишни награди за кънтри музика в Ню Йорк


Певците Елтън Джон и Доли Партън свирят заедно на 39-ите годишни награди за кънтри музика в Ню Йорк

С развитието на кариерата си Партън получава още награди Грами, както за песните си, така и за някои албумите си. През 1999 г. тя влиза в „Залата на славата на кънтри музиката„.

През 2022 г. тя покорява и трети стил музика – рокендрола. Тогава Партън е номинирана за „Залата на славата на рокендрола“. Тя оттегля номинацията си, защото не смята, че е заслужила тази чест.

„Макар да съм изключително поласкана и благодарна да съм номинирана за Залата на славата на рокендрола, не мисля, че съм заслужила това право“, пише Партън в профилите си в социалните мрежи. Въпреки това тя е повторно номинирана и впоследствие е избрана.

Всичко това Доли Партън успява да постигне с много любов към хората и усмивка. Освен с песните си тя е известна и със своя добър и шеговит дух.

„Не съм щастлива през цялото време и не бих искала да бъда, защото това би ме направило повърхностен човек. Но се опитвам да намирам доброто във всеки“, казва Партън пред Гардиън.

Освен в музиката Партън се развива и в киното. През 80-те години тя участва в няколко успешни филма. Сред тях са „От 9 до 5“ и „Най-хубавият малък публичен дом в Тексас“, в който е използвана една от най-популярните ѝ песни – „I Will Always Love You“. През годините участва и в други филми, като през 2015 г. излиза нейният биографичен филм – „Многоцветното палто на Доли Партън“. Той е последван от продължение през следващата година на коледна тематика, в което и самата тя участва.

Доли Партън излиза на сцената заедно с британския певец Саймън Льо Бон на 37-ата годишна церемония по вписване в Залата на славата на рокендрола в Лос Анджелис


Доли Партън излиза на сцената заедно с британския певец Саймън Льо Бон на 37-ата годишна церемония по вписване в Залата на славата на рокендрола в Лос Анджелис

„Исках да почета майка си и баща си. Това е много повече филм за тях, отколкото за мен, но показва тяхната връзка и мястото, откъдето идват хората като мен. Искам хората да знаят коя съм аз чрез хората, които обичат“, казва Партън за Top News.

Извън сцената и снимачната площадка Партън се занимава и с много други дейности. През 1986 г. тя открива „Доливуд“ – тематичен увеселителен парк. Две години по-късно създава фондация „Доливуд“ – организация, чиято цел е да предоставя вдъхновение и образователни ресурси на деца по целия свят.

Нейният принос към американското изкуство е отличен с много награди. През 2005 г. получава Националния медал за изкуство на правителството на САЩ, а през 2006 г. е отличена в Центъра за сценични изкуства „Кенеди“ във Вашингтон за цялостно творчество. През 2022 г. получава и медала „Карнеги“ за филантропската си дейност.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)