„Език на омразата“. Северна Македония поиска България да осъди думите на Костадин Костадинов

Министерството на външните работи на Северна Македония остро осъжда надписите „Македония е България“, които депутати от „Възраждане“ издигнаха в българския парламент в петък, както и същото „устно изразено“ послание от трибуната. Скопие също така призовава и българските власти да осъдят „явната реч на омраза и териториалните претенции“ към Северна Македония.

Това става ясно от съобщение, разпространено от македонското министерство на външните работи в събота. Ден по-рано по време на обсъждането на т.нар. френско предложение за Северна Македония, което парламентът одобри, депутати от „Възраждане“, както и гости на балкона на пленарната зала вдигнаха листове с надпис „Македония е България“.

Лидерът на партията Костадин Костадинов също използва националистическото послание в речта си от парламентарната трибуна.

„Единственото нещо, което трябва да кажем е следното: Македония е България, България е Македония. Македония е Тракия, Македония е Добруджа и ние никога не бива да допускаме българският национален интерес да бъде предаден“, каза Костадинов.

В съобщението на министерството на външните работи на Северна Македония не се споменават конкретните имена на „Възраждане“ и нейния лидер. Оттам посочват обаче, че страната очаква „официалните представители на България да осъдят явните прояви на езика на омразата и териториалните претенции към Северна Македония като изключително неуместен акт спрямо съседна приятелска страна“.

„Такива послания противоречат на европейските демократични ценности, но и на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и не допринасят за поддържането на принципите и духа на Договора“, пише още в съобщението.

Става явно и че македонското външно министерство е връчило на българските си колеги съответна вербална нота с това съдържание.

В петък българският парламент подкрепи т.нар. френско предложение за решаване на спора със Северна Македония. Депутатите приеха решение, с което възлагат на правителството да одобри предложението, но само ако то бъде променено, така че да изпълни определени условия.

В подкрепа на решението гласуваха 170 депутати от „Продължаваме промяната“, ГЕРБ, ДПС и „Демократична България“. Мнозинството депутати от БСП се въздържаха, а „Има такъв народ“ и „Възраждане“ гласуваха против.

Въпросът за това как да се разреши спорът на София със Скопие стои от ноември 2020 г., когато България наложи вето на възможността на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС. Тогава министър-председател беше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)