Екоминистърът: Подавани са много сигнали за нарушения

Екоминистърът: Подавани са много сигнали за нарушения

Фалшифицирана и погрешна информация за въглеродните емисии може да бъде подавана не само от верифициращите фирми, но и от лабораториите, които проверяват горивата, с които работят топлоцентралите.

Това съобщи за БНТ министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. По думите ѝ, и министерството, и Агенцията за околна среда многократно са сигнализирали за нарушения, но акредитациите на тези частни фирми, които извършват проверките не зависят от Министерството и то не може да ги отнеме.

Още по темата

4 мар 2023 18:15

15

14 сеп 2022 15:05

19

Схемата за търговия с емисии е общоевропейска и има за цел да осигури ефективен механизъм, при който тези, които емитират въглеродни емисии да заплащат за това и съответно да имат пазарен стимул да ги намалят, обясни Карамфилова. Миналата година имаше сериозно натоварване и цената на квота въглероден диоксид достигна близо 200 лв.

Европейското законодателство е определило да има независимост на оценката – верифициращите органи трябва да бъдат независими юридически лица, които притежават валидна акредитация от Българската служба по акредитация. На нашия пазар оперират както български, така и чужди фирми.

„МОСВ не може да наложи определен верификатор на фирмите, това е пазарен принцип, взаимоотношения между трети страни. Европейското законодателство изисква да няма връзка между оператора и верифициращата фирма, за да се гарантира безпристрастността на данните“, обясни министърът.

На въпрос имало ли е министерството проблеми с ТЕЦ-овете, за които се твърди, че са свързани с Христо Ковачки, Карамфилова отговори, че при направените проверки е установено значително количество нерегламентирани емисии.

    „Имахме сериозни предизвикателства миналия септември с димитровградския ТЕЦ. Ние като държава имаме ангажимент да не превишаваме нивата на серен диоксид, имаме и наказателна процедура за въздуха там. Достигнахме в рамките на по-малко от 8 часа, около 10-12 средно превишаване на часовата норма. Тогава бе едно от най-сериозните ми предизвикателства като министър, защото поставихме под една огромна отговорност цялата система. Когато спряхме ТЕЦ-а през Енергийния системен оператор, започнаха какви ли не изяви, че имало манипулации на станциите за измерване на атмосферния въздух, други твърдяха, че някой нарочно го е спрял. Водихме няколко срещи със самия оператор, тъй като има голяма опасност, ако не се докажат тези твърдения, те в една съдебна битка да претендират много сериозни щети, които после държавата ще плаща“.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)