Експерти: Постигна се мнозинство за приемането на френското предложение

Правителство ще се състави много трудно със следващите три проучвателни мандата. „Ясно е, че първият мандат на „Продължаваме промяната“ ще се провали и вторият на ГЕРБ-СДС ще бъде върнат. Вероятността БСП и ИТН да осъществят мандат клони към нулата“, коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в „Денят ON AIR“.

По думите му от „Продължаваме промяната“ ще са обидени на БСП и ИТН и затова няма да влязат в преговори, а директно ще искат да пристъпят към избори.

Още по темата

22 юни 2022 13:37

111

22 юни 2022 12:43

199

„Честно е, че ще има избори. На практика тази формация се събра, за да свали ГЕРБ. Ако те бяха обявили това за победа и да си кажат: събрахме се, нямаме никакви допирателни, целта е постигната, ГЕРБ е махнат от власт – хайде да се прелегитимираме. Не, това не се случи и защото не се случи, тръгна камъкът да пада свободно“, посочи политическият психолог проф. Антоанета Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Керемедчиев определи като националното предателство „небрежния начин, по който премиерът Кирил Петков прехвърли отговорността от Министерския съвет на Народното събрание“ за приемането на т.нар. френско предложение за стартиране на преговорите със Северна Македония за членство в ЕС.   

„По Конституция Министерският съвет е този, който определя и ръководи външната политика на държавата, а не Народното събрание. Да пращаш предложението директно в НС и то да стои там 6 дни, без да го гледа външна комисия – за мен това е национално предателство. То не е свързано само с отношенията на РСМ и България, а е написано, че двете споразумения (Преспанското споразумение с Гърция и Договорът за добросъседство с България) влизат в преговорния процес“, обясни бившият зам.-външен министър.

Проф. Христов сподели своето впечатление от стратегическото решение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да подкрепи публично френското предложение и да нарече премиера Петков „страхливец“.

„Така той даде много добър знак към ЕС и САЩ и тези големи сили позитивно се настроиха към него и политиката, която може да провежда ГЕРБ. Темата бе приоритет на ГЕРБ във връзка по време на българското председателството. Така той хвърли ръкавица на Македония. Тази последователност ме изненада и беше много правилно“, смята политическият психолог.

Бившият зам.-външен министър в студиото е категоричен, че щом Северна Македония не харесва и отказва да приеме френското предложение, следва, че то е обезателно добро за нас.

„Оттук нататък преговорният процес не става между България от една страна и Северна Македония и Албания от друга, а между ЕС и двете кандидат-членки. Всяка глава се отваря и затваря, а те са 35. Главата за правата на малцинствата се отваря първа и се затваря последна. Като се има предвид, че преговорният процес ще е поне 10 години, означава, че България ще има възможност 36 пъти да наложи вето“, изтъкна Керемедчиев.

Според него заседанието на парламентарната външна комисия, на която бе приет проектът за решение на „Демократична България“ за френското предложение, показва, че в Народното събрание има мнозинство за приемането му.

„Ще има такова гласуване на „Продължаваме промяната“, ГЕРБ, ДПС и ДБ за вдигане на ветото и стартиране на преговорите“, прогнозира той.

 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)