Експерт: Екзекуцията на Къро може да е заради бизнес с диаманти в Африка

Експерт: Екзекуцията на Къро може да е заради бизнес с диаманти в Африка

Това е едно типично поръчково убийство, извършено от професионалисти, което е заплатено доста добре. Можем да кажем в стил Агата Кристи „убийство за милиони“.

Това каза криминалистът Иван Савов в предаването „Директно“. Той коментира убийството на Красимир Каменов – Къро в Република Южна Африка миналата седмица.

Според Савов Къро е „виден представител на ъндърграунда от 90-те години“ и един от малкото оцелели.

„Човек с такава дълга биография няма как да не засегне нечии интереси – или негов бивш партньор, или някой, който се чувства застрашен от това да му бъде отнет бизнеса“, каза криминалистът.  

Той не изключи възможността убийството да е свързано с бизнес, който няма нищо общо с България, като например бизнесът с диаманти в Африка.  

„Струва ми се невъзможно физическите изпълнители на убийството да бъдат установени. За поръчителите не е толкова невъзможно, но там трябва да се работи доста сериозно и трябва да има сътрудничество“, обясни Савов.

Той каза още, че трябва да се изчистят всички конспирации по случая и това, което се разбере от разследването, да се оповести и да стане ясно дали Каменов е продължавал да „дърпа конците в България“.

„Не мисля, че ще видим отговор в конкретния случай, защото времената на вендетите между различните групировки предполагаха силни страни. Не смятам, че Къро е поддържал някаква силна мрежа, която да отмъсти за него“, подчерта Савов.

Това, че децата на Къро са останали живи, не е случайно, убеден е криминалистът.

„Килърите обикновено проучват предварително навиците на целта си. При тях има правило на децата да не се посяга. В случая те са изчакали децата да отидат на училище“, мотивира се Иван Савов.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)