Експерт по изборни системи със силен коментар за проблeмите преди вота на 11 юли

„Основният проблем е, че Централната избирателна комисия, въобще държавата, е практически изцяло зависима от услугите, които предоставя една компания“.

Това заяви през БНР експертът по изборни системи и преподавател в Нов български университет Даниел Стефанов.

Не говорим само за цената на машините, а за цената, която компанията иска, за да поддържа целия изборен процес, при това не само на тези избори„, допълни Стефанов, цитиран от ЗАРАТА.

Стигаме до момента, в който българската държава не може да направи самостоятелно избори без една конкретна частна компания, заяви Стефанов.

Той коментира, че отношенията между фирмата „Сиела“ и Централната избирателна комисия изглеждат доста обтегнати.

Стефанов прогнозира, че „частната компания ще получи възнаграждение близо до това, което иска„, защото в момента няма разумно решение, което да подсигури както спазването на закона, така и надеждното организиране на парламентарните избори на 11 юли.

Гласуването с машини в чужбина е абсолютно излишно и оскъпява драстично машинното гласуване, смята експретът.

Даниел Стефанов отбеляза, че трябва да се помисли и за хипотезата, че може да се образуват опашки от твърде много хора пред секциите в края на изборния ден.

Не е лесна работата на ЦИК, но най-трудна изглежда работата на избирателите„, подчерта Даниел Стефанов.

Има хора, които очевидно не са използвали компютър и такъв тип технологии и те трябва да бъдат върнати в изборния процес. Най-голямата опасност е да оставим извън изборите хората, които не са достатъчно технологични. Нито един метод за гласуване не трябва да играе тази роля – на сито и на праг пред избирателите„, категоричен е експертът

Стефанов смята, че в момента се опитваме с модел на изборна администрация от 90-те години да въвеждаме технологии на 21 век.

 

 


image0 (9K)