Експерт: Проблемът на офшорките е, че не се декларират

Не е проблем политиците да имат офшорни сметки, но проблем е, че не са декларирани. Това заяви Руслан Стефанов, който е главен икономист от Центъра за изследване на демокрацията в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR.

По думите му във всички страни по света, под една или друга форма, има необходимост да се декларират такива имуществени интереси, когато заемаш подобна публична длъжност, трябва да бъдат избягвани конфликти. Фактът, че не са декларирани води до големия проблем с офшорните зони.

„В много случаи, когато са създавани в началото на 70-те години, офшорните зони са имали легитимни цели за регионално развитие. В момента, след глобализирането на световните финансови пазари, се използват за легално намаляване на данъците и от големи компании и от всеки, който има съответно някакви по-съществени средства или не иска да плаща данъци“, заяви той.

По думите на Стефанов в повечето случаи причината да не бъдат декларирани е, че доходите им не са легални или са свързани по някакъв начин с тяхната дейност или са натрупани докато са били политици.

„На Балканите преплитането на богатство и политика е много често срещано. И в България има много дебати, които се водят, заради многото посещения на български политици и бизнесмени в Швейцария и ОАЕ и други такива зони с такъв статут. Тези допълнителни разкрития показват, че картината е доста масова. Това се е превърнало в масовизиран инструмент за укриване на богатство или определени ресурси, но не непременно огромни по размер“, заяви той.

Какви пари изтичат от България?

По думите на експерта най-сериозните изследвания в световен мащаб работят с неточни суми и за България няма такива изчисления. Подобни изчисления са направени за Русия. „Ако съберем всички изтичания на документи, България излиза на сходно равнище на Русия, като страна, спрямо населението и спрямо икономиката – сходни равнища спрямо хора суми, които държат подобни средства“, каза той.

След разкритията при политиците би трябвало да се подходи строго, смята експерта. „Когато някой пропусне да декларира нещо, законът е много строг спрямо него. Това не може да се каже за фирмите“, подчерта той.

По отношение на службите в Европа, които се занимават с това, може да твърдим, че нито една страна няма капацитета да направи такова мащабно разселване. Ако някой не предостави тези данни отвътре, няма капацитет да се издирят всички връзки, през които минават парите през две или повече офшорни зони и още толкова фирми, казва той.

„В Европа това е голям проблем, тъй като тя не знае какви пари има във собствената й финансова система“, смята Стефанов.

Офшорните зони ще продължат да понасят загуби – ще има все повече такива изтичания и държавите ще предприемат повече мерки, както и хората ще се замислят какви рискове носят, преди да ги използват.

 

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)