Експерт: Пътниците да очакват отмяна на полети и сериозни закъснения това лято

Това лято пътниците трябва да са подготвени за отмяна на полети, доста сериозен удар ще има върху плановете им за ваканция, второ, за много сериозни закъснения, които вече са факт в цяла Европа. За това предупреди в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Александър Богоявленски, пилот, автор и водещ на предаването „Авиошоу“ в Bulgaria ON AIR.

Още по темата

По думите му над 65% от полетите през последните две седмици трупат закъснения, като 20% от тях са над пределно допустимото като времетраене, след което се дължи компенсация. 

„Първото ниво на компенсация настъпва още след изтичане на два часа закъснение, а сериозното ниво е четири часа. Стойността на тези компенсации е много голяма и означава загуби за авиокомпаниите. Заговори се вече и за това как летищата да поемат част от тежестта, защото и голяма част от вината за закъсненията е тяхна“, посочи той.

Според него ограниченията за въздушното пространство за прелитане над държави, обаче също допринасят за създаване на този хаос. 

„Ръководителите на авиокомпаниите и летищата прекараха последните две години, опитвайки се да убедят всички, че е безопасно да се лети по време на пандемия. След отпадане на ограниченията обаче, пътниците се завръщат с такава скорост, че довеждат до безпрецедентна трудова криза, влошена от съкращенията на персонал по време на пандемията“, коментира Богоявленски.

Той потвърди, че всички летища и авиокомпании страдат от недостиг на персонал. Той смята, че ако те бяха използвали и анализирали огромният си масив от данни можеха да предвидят какво ще се случи и да не изпадат в подобни затруднения.

Експертът потвърди, че една от причините летищният персонал да не достига е, че по време на пандемията хората са намерили алтернативна заетост, често с възможност за дистанционна работа и при по-добри условия на труд.

Богоявленски разкри, че сега, предвид недостига на персонал, работното време, което ще се наложи да спазват новите служители на летищата, ще е удължено, а заплащането им не винаги ще е атрактивно.

„Заплатите дори не са се върнали на нивата от преди пандемията. Справянето с тази нова криза ще отнеме поне още година и половина, прогнозира експертът. – Лошото е, че това, което наблюдаваме, е по-скоро паническа реакция от страна на летища, авиокомпании и други фирми, които бяха доставчици.“

Богоявленски напомни, че пандемията официално не е обявена за приключила. „Това също генерира допълнителен натиск върху компаниите и финансовите отдели. Има несигурност. Това не им позволява да са толкова гъвкави и не очаквам ситуацията да се промени в близко бъдеще“, заяви той.

От какво ще се определя ръста на цените на билетите на авиопревозите и какви цени да очакваме? Ще има ли отмяна на полети? Какво предстои за българските летища след заявката за по-голяма инвестиция в Летище София? Защо аеропортите на Сърбия и Румъния са доста по-напред от нас и какви са инвестициите, които ще се направят там?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)