ЕК започна наказателна процедура срещу Великобритания

Европейската комисия заведе наказателна процедура срещу Великобритания, заради отказа да номинира еврокомисар. Миналият месец Лондон пое ангажимент да излъчи комисар в новия кабинет. В замяна, Великобритания получава отсрочка за Брекзит.

До момента избраният председател на Еврокомисията е изпратила две писма с подкана Лондон да изпълни задължението си. Късно в четвъртък вечерта дойде и отговорът – до следващите избори страната няма да номинира комисар. На практика, това отново поставя новата комисия, която трябва да започне работа от 1 декември, пред сериозно изпитание.

ЕК даде срок на Лондон до 22 ноември да отговори. Комисията отбелязва, че британските власти не са спазили задължението си да не оправдават с пречки в национално законодателство неизпълнението на европейските правила. Така Комисията отхвърля довода на Лондон, че не предлага еврокомисар заради очакваните предсрочни избори.

Уточнява се, че ако до седмица британските власти не изпратят отговор или ако отговорът не е задоволителен, Комисията ще продължи със следващите стъпки по наказателната процедура.

 


image0 (9K)