ЕК към Борисов и още четирима евролидери: Ваксините се разпределят прозрачно

Европейската комисия (ЕК) е съгласна с искането на някои страни-членки от ЕС ваксините да се разпределят между европейските държави пропорционално на тяхното население. Това се посочва в изявление на ЕК, разпространено в събота в Брюксел в отговор на писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от пет държави от ЕС – Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, в което те настояват за европейска среща на върха по проблема за справедливото разпределение на ваксините срещу новия коронавирус.

„Разпределението на дозите ваксини в рамките на предварителните споразумения за покупка се извършва по прозрачен процес. Европейската комисия е съгласна с неотдавнашните изявления на няколко държави-членки, че най-справедливото решение за разпределението на дозите на ваксината е пропорционално на населението на всяка държава. Именно това решение предложи Европейската комисия за всички предварителни договори за покупко-продажба. Това е справедливо решение, тъй като вирусът заразява еднакво навсякъде, във всички части на ЕС“, се казва в позицията на Европейската комисия.

В същото време ЕК подчертава, че страните от ЕС „са решили да се отдалечат от предложението на Европейската комисия, добавяйки гъвкавост, която позволява да се съгласува различно разпределение на дозите, отчитайки епидемиологичната ситуация и нуждите от ваксинация на всяка държава“. „В съответствие с тази система, ако държава-членка реши да не приеме пропорционалното разпределение, дозите се преразпределят между другите заинтересовани държави. Ако държавите искат да се върнат към пропорционалната основа, те ще трябва да постигнат споразумение,“ се казва още в документа.

България и още 4 страни искат ЕС да обсъди различията в разпределението на ваксините

 

 

 

 


image0 (9K)