Световни новини

ЕК обвързва еврофондовете с независима съдебна система

Европейската комисия подготвя предложение, чрез което да обвърже получаването на финансиране през европейските фондове с независимите съдебни системи в страните членки на ЕС. Комисарят по въпросите на правосъдието Вера Юрова иска държавите да преминат тест за независимост, преди да бъдат одобрени за еврофинансиране, съобщи „Ройтерс“.

[ad id=“263680″]

Засега идеята е в съвсем начален етап, като националните правителства могат да я спрат в зародиш, ако преценят. Големият дебат по това предложение вероятно ще се състои при обсъждането за бюджета на ЕС и финансовата рамка за следващите години, цитира Фрог нюз.

Според запознати в случая става дума за страни като Полша, където опитът на правителството да овладее контрола над съдебната система и назначаването на висшите кадри в нея доведе до конфликт с еврокомисията и европарламента. Срещу Варшава започна процедура за задействане на член 7 от Договора за ЕС, според който най-голямата източноевропейска страна може да изгуби правото си на глас при взимането на решения в европейските институции, припомня агенцията.

[ad id=“218548″]

„Трябва да се работи по идеи за подсилване на правораздавателните системи, докато се планира новият бюджет на ЕС, започващ от 2021 г. Един от начините е да се настоява за това, че независимото правосъдие е необходимо за ефективен контрол над използването на еврофондовете. Бих искала да предложа едно подобно обвързване между двете.“, настоява Вера Юрова, която участва в подготовката на плана за новия бюджет. Проектът на финансовата рамка ще бъде представен през май.

[ad id=“218001″]

Юрова каза още, че през втората половина на 2018 г. е възможно да бъде изработен прегледът на политиката на ЕС за стандарти в правосъдието. Сред тях, казват служители на ЕС, може да е редовна ревизия на представянето на националните правораздавателни системи заедно с двегодишния анализ на националните икономически политики за сближаване на страните членки с общите цели, за които са се договорили държавите от съюза.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Голямото завръщане? Бербатов заема шефски пост в ЦСКА до дни

Разговорите са в заключителен етап...

8 минути ago

Измамници се представиха за полицаи, взеха 30 хил. от жени

За подобно престъпление присъдата е до 6 г. затвор...

33 минути ago

Пет дни безплатно паркиране в синята зона на Пловдив

Великденската аванта се прекъсва само на 2 май...

44 минути ago

Денков: Силовите структури оглушително мълчат по случая с Нотариуса

В крайна сметка Нотариуса е бил "информатор", пише той...

46 минути ago

„Грийнпийс“: Опасен газов проект в Румъния застрашава Черно море

Във водите на Черно море ще бъдат изхвърлени над 5 млн. м3 отпадъчни води...

53 минути ago
image0 (9K)