ЕК предлага да се забранят подсладителите в сладкарството

Европейската комисия предлага да се забрани използването на подсладители в сладкарството, става ясно от гласуване в комисията по околна среда и храните на Европейския парламент.

[ad id=“225664″]

Брюксел иска да прекрати влагането на изкуствени подсладители в торти, бисквити и други печива, тъй като смята за непродуктивно разделянето на храните на такива за обща употреба и за потребители със специални нужди. Нарочно проучване, направено по поръчка на Комисията, показва, че храните за диабетици не отговарят на препоръките на учените.

Става дума за подсладители като аспартам и захарин, както и Е950.

Европарламентът обаче не е съгласен и е подел инициатива да спре предложението. „Не сме съгласни със забраната. Много хора, сред които диабетиците, се нуждаят от ниско захарна диета. Не може да се вади нещо от пазара, преди да е намерен негов заместител“, коментира френската евродепутатката Франсоаз Гросет.

[ad id=“263680″]

Колегите й от ЕНП смятат, че тъй като броят на болните от диабет и затлъстяване непрекъснато се увеличава, диетичните храни не бива да се спират. Те обаче са сами, тъй като останалите политически групи поставят вредите от подсладителите пред възможността за избор на консуматорите на сладкарски изделия.

До странното предложение се стигнало, след като Еврокомисията изтеглила проект за директива, регламентиращ употребата на хранителни добавки в храните и сега употребата на подсладители в сладкарството е поставена под въпрос, твърди Гросет.

Социалистите в Европарламента пък се заканват на месото.

Те се противопоставят на идеята на Европейската комисия да разреши влагането на фосфатни добавки в месото, което се използва за правене на дюнери и кебапи. Производителите искат да слагат ди-, три- фосфати и полифосфати, за да удължат трайността и да запазят месото сочно за по-дълго време. Тъй като то не се продава на дребно и не е етикирано, този факт остава скрит от консуматорите на дюнери.

Евродепутатите се позовават на научни изследвания, които правят връзка между фосфатите и високото кръвно и сърдечните заболявания. Те настояват Европейската агенция за безопасност на храните да направи повторно цялостно изследване за използването на фосфатните добавки в храната, след като през 2012 г. отрече зависимост между кардиологичните заболявания и консумацията на фосфатни соли. Заключението на европейския орган противоречи на резултатите от подобни изследвания, направени в САЩ.

Европейският парламент трябва да събере две трети мнозинство, за да върне на Комисията предложенията й. Очаква се окончателното гласуване да е през декември.
Източник:dunavmost.com


image0 (9K)