ЕК с отговор: Плащанията към бизнеса за тока не са държавна помощ

ЕК с отговор: Плащанията към бизнеса за тока не са държавна помощ

Плащанията към бизнеса в размер на 110 лв/мвтч използвана електроенергия няма да се считат за държавна помощ.

За това информира директорът на Главна дирекция Конкурентоспособност в Европейската комисия Оливие Герсент в писмо до Министерството на финансите, препратено и до Министерството на енергетиката.

Още по темата

9 ное 2021 09:28

1

„Разбираме, че мярката ще е от полза за всички потребители, различни от тези, които подлежат на регулирани цени“, е записано в писмото от ЕК. Въз основа на представената информация ГД „Конкурентоспособност“ счита, че мярката е неизбирателна и следователно не представлява държавна помощ, съобщиха от енергийното министерство.

Така България може да приложи мярката за защита на небитовите потребители от високите цени на електроенергията.

Според предвиденото в нея всички небитови крайни потребители ще бъдат компенсирани с по 110 лв. за всеки използван мегаватчас електроенергия.

Помощта ще се получава чрез приспадане на съответната сума от сметката за всеки клиент. За да се случи това, Министерството на енергетиката сключва договори с търговци на електрическа енергия, доставчици от последна инстанция, производители, които продават директно на крайни небитови клиенти, както и с оператора на организирания борсов пазар на електроенергия.

До момента са сключени договори с доставчиците, които имат най-много клиенти. Актуалният списък с тези договори е публикуван на сайта на МЕ и във фейсбук профила на ведомството.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)