Елена Йончева: 40-50% от парите за пътища се отклоняват!

„Ако не спрем това сега, следващите, които ще дойдат на власт има вероятност да бъдат подложени на същите условия и това да продължи“, обясни тя. Йончева отрече с нея да са водени разговори за това да се кандидатира за кмет на София, каквато информация се лансира напоследък.

Разполагам с информация, че от средствата за ремонт на пътищата се отклоняват до 40-50% за сметка на качеството. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева в ефира на Нова телевизия.

„Това е информацията, която имам от строителния бранш и затова задавам въпрос – отклонява ли се до 40-50% от стойността на магистралите за сметка на качеството? Ако не го направим сега, следващите, които ще дойдат на власт има вероятност да бъдат подложени на същите условия и това да продължи”, обясни тя.

Йончева коментира и искането, заявено от БСП независима европейска лаборатория да направи изследване на пътната настилка на някои участъци на републиканската пътна мрежа.

„Ние преди месец поискахме от АПИ такова разрешение. Изчакахме почти месец и преди два дни получихме писмо от тях, което е доста противоречиво. От една страна казват, че не може да се прави проверка, след като е приет акт 16, а от друга страна ни казват да дадем по-нататъшните искания как точно това да бъде направено. Няма закон, който да забранява извършването на техническа експертиза след приемането на акт 16. Така ние сме в правото си да направим такава експертиза”, посочи Елена Йончева.

Тя уточни, че в писмото се изисква експертиза на тези пътни участъци от магистралите, които са строени последните 5 години и ремонтирани през същия период. „5 години е изискваният от ЕК период на устойчивост, т.е. в рамките на тези 5 години не би трябвало да има проблеми”, доуточни тя.

„АПИ трябва да приеме искането ни, защото няма законово основание да ни откаже, но очевидно не го правят с голямо желание. Виждам открито нежелание да направим тази техническа експертиза, както от страна на АПИ, така и от страна на Камарата на строителите”, каза Елена Йончева.

Йончева коментира и строителството на оградата на границата с Турция. „В резултат на филма и документите, които събрах, ние дадохме сигнал в ДАНС и те направиха доклад, който е изключително обезпокоителен. В резултат на този доклад има досъдебно производство от прокуратурата. Големият проблем на оградата не са проектите, който са направени професионално, а това, което е направено дали съответства на тях”, изтъкна говорителят на ПГ „БСП за България”.

Народната представителка бе категорична, че с нея не са водени разговори за кандидат за кмет на София или водач на листата на левицата за евроизборите.

„Аз съм депутат от гражданската квота, депутат от ПГ на „БСП за България”. Не съм член на БСП и с мен такива разговори не са водени”, каза тя.


image0 (9K)