Еленко Божков: Парното и токът няма да поевтинеят след решението на ВАС за незаконните им цени

Решението на ВАС за незаконните цени на парното и електроенергията няма да доведе до намаляването им, защото КЕВР ще се събере и отново ще ги гласува. Това е мнението на бившия член на енергийния регулатор Еленко Божков, изказано пред бТВ.

Комисията за енергийно и водно регулиране взе решение топлинната енергия да поскъпне с повече от 25%.

До момента от регулатора не са отговорили дали съдебното решение води до преизчисляване на стари сметки за парно и връщане на пари на абонатите, защото още не са се запознали с мотивите на съда.

ВАС: Цените на парното и тока са незаконни

Еленко Божков обясни, че решението на съда има своята предистория. Тя започва през 2013 г., когато цените на природния газ се определяха на тримесечие със скок от 13%, а КЕВР решава за 30-процентно вдигане на стойността. „Това предизвика огромно недоволство, защото се отрази на цените на парното и притеснена, Върховна административна прокуратура протестира решението на КЕВР, но ВАС не уважи протеста. Три години по-късно обаче го уважава“, разказа експертът.

Освен това прокуратурата протестира начина на вземане на решение и административната процедура, а не самия размер на цената. Незаконното в случая е, че КЕВР създава работна група по въпроса с цената на парното и топлата вода, преди да е променена цената на природния газ, обясни Божков.

Според него от решението на съда няма да произтече нищо и има примери за това. „КЕВР ще се събере отново и ще потвърди цената. Единственият вариант да се стигне до преизчисляване на сметките от този период е ако потребителите атакуват регулатора по съдебен път след решението на ВАС“, смята бившият член на КЕВР.

Божков коментира и повдигнатите му обвинение заради спирането на тока в метрото при протестна акция през юли.

„Съдията реши мярката за неотклонение да отпадне, значи според него няма престъпление“, заяви Божков.

 


image0 (9K)