Емилия Джурова в „Бал с маски“. Амалия и невъзможната любов, която тя се опитва да укроти

Най-новата постановка на операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди е първото представление на сцената на Старозагорската опера за новата 2022 година. Меломаните ще могат да потънат във вълшебната й атмосфера утре, 28 януари от 19 часа. в ролята на Амелия дебютира сопраното Емилия Джурова.

Емилия учи пиано в Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ – Стара Загора. Към пеенето я насочва Лили Божкова, с която са първите и уроци. Продължава музикалното си образование в Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“ с класическо пеене, където завършва магистърска степен при проф. Иванка Нинова.Като студентка участва в редица концерти под диригентството на Борис Хинчев, Божидар Бонев, Валери Вачев, Йордан Дафов.

Участва в майсторски клас по оперно пеене на Елизабет Линхарт и по камерно пеене на френски репертоар на Еманюел Кордолиани и Никола Шено. Професионален дебют на оперна сцена прави в ролята на Лучила от „Копринената стълба“ на Джоакино Росини в Държавна опера-Стара Загора през 2004 година.

„Ще започна с един цитат на нашия голям певец Николай Гяуров: „Голямата роля е всичко за един певец“. Аз бих перифразирала – новата роля е всичко за един артист, в съчетание с вокалната партия, са неговия творчески живот. Една такава партия като тази на Амелия в операта „Бал с маски“ е един от величествените върхове във Вердиевото творчество, а за мен като сопран – респектиращ, красив и необятен такъв. Защото навлизайки по-дълбоко и обстойно, отдавайки все повече време на детайлите, човек разкрива и едни непознати страни от своята психология“, споделя сопраното.

В нейно изпълнение и в представите й образът на Амелия е „изключително дълбок и завършен, представен в пълна степен, защото публиката вижда героинята пряко в различни взаимоотношения и ситуации, в които тя е различна“.

„Стоейки устойчиво зад съпружеския си дълг, опитвайки се да запази честта на своя съпруг, в Амалия бушуват и онези силни любовни чувства на невъзможната любов, които тя всячески се опитва да укроти. Този огромен диапазон от лирични и драматични нотки в нейния характер, бих искала да пресъздам от душа и сърце, достигайки и вълнувайки публиката“, споделя още Емилия Джурова в навечерието на своя дебют като вердиевата героиня.

 


image0 (9K)