Емилия Масларова осъди България в Страсбург за €8000

Бившият социален министър Емилия Масларова осъди България в Европейския съд по правата на човека. Това съобщиха от Страсбург днес. Държавата трябва да плати 5000 евро за неимуществени вреди на Масларова, както и да й покрие 3000 евро за разноски по делото.

Страсбург приема, че при Масларова има нарушение на презумпцията за невиновност. Направили са го с изявления по казуса говорителят на главния прокурор (по това време държавното обвинение се оглавяваше от Борис Велчев, а говорител му беше Стелиана Кожухарова), както и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев. Съдът отхвърля претенциите на Масларова, че правото и да бъде смятана за невинна до влизане в сила на присъда, е нарушено и от самия Велчев с искането до парламента за свалянето на имунитета й, както и с реплика на премиера Бойко Борисов, цитирана в регионално издание.

Кожухарова и Нунев са били категорични за вината на Масларова в изявленията си, приема съдът.

Това решение е навременно и полезно, коментира пред „Сега“ адвокат Михаил Екимджиев, който води делото на Масларова в Страсбург. Правото и прокуратурата не трябва да бъдат употребявани за разчистване на политически сметки, допълни той. Според него главният прокурор и говорителят му трябва да видят от това решение на съда как не трябва да бъде информирана обществеността. По думите на адвоката и говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова допуска грешките на Кожухарова. А зам.главният прокурор Иван Гешев също се вписва в този контекст със стилистиката си.

Делото „Масларова“ е поредният казус, по който държавата е осъдена заради изказвания на хора от властта по висящи дела. Само заради думи на Цветан Цветанов от времето на вътрешен министър има няколко дела. Според Екимджиев обаче тази практика продължава и данъкоплатците ще плащат още за „ефирната слава на прокурори и министри“.

Масларова беше подведена под отговорност за присвояване на над 11 млн. лева при т. нар. „златен ремонт“ на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Тя бе обвинена и в престъпление по служба, а подсъдими с нея бяха собственикът на фирма „Стара Загора 2007“ Венцислав Драганов, управителят на дружеството Михаил Методиев, бившият зам.-министър Димитър Димитров, бившият главен секретар на социалното ведомство Иван Пенев и Росен Стефанов, който е отговарял за контрола на ремонтните дейности.

Процесът срещу нея влезе в Софийския градски съд през 2010 г. Пет години по-късно всички подсъдими по казуса бяха оправдани. След още година излязоха и мотивите на градския съд и процесът се придвижи към горната инстанция. Апелативните магистрати обаче приеха, че срещу бившия социален министър има събрани годни доказателства за извършени престъпления и присъдите на втора инстанция биха били осъдителни, ако не са били „алогичните и абсурдни“ твърдения в обвинителния акт. Така през юни 2017 г. апелативните магистрати върнаха делото на прокуратурата, за да бъде поправено. Оттогава разследването е отново висящо и няма данни какво извършва държавното обвинение по него.


image0 (9K)