Емоцията на протеста: Политическите събития освободиха гражданска енергия

Огромен заряд гражданска енергия се освободи след последните политически събития

Протестите в центъра на столицата започнаха в четвъртък с отстраняването на Никола Минчев като председател на Народното събрание. Така за първи път от много време център на недоволството беше не Министерският съвет, а парламентът. Митингите продължиха и през следващите дни, а към хората на площада се присъединиха и премиерът, и министри.

Подкрепата за кабинета продължи и в последните му часове, предава Bulgaria ON AIR.

„Тъжно беше, десетки хиляди, които дойдоха неорганизирани, за първи път застанаха не да викат „Оставка“, а по-скоро „Останете“, коментира писателят Радослав Бимбалов.

В същото време протести имаше и срещу кабинета – на привърженици на „Възраждане“ и на ДПС.

А разделението на площада показва, че промяната ще е трудна, казват редовните участници на протести у нас от години.

„Фактът, че на едно и също място бяха привържениците на ДПС и „Възраждане“ говори за това къде трябва да търсим корените на злото, то е на няколко хиляди километра в Москва“, сподели журналистът Камен Алипиев.

Желанието за промяна обаче остава.

„Продължавам да бъда на улицата и да имам поне някаква малка надежда още, че нещо може да се промени на тази територия, дъщеря ми стана на 28 години и тя беше на площада. Не знам дали някой ден внуците ми пак няма да протестират, защото това ще бъде такъв абсурдизъм“, допълни журналистът.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)