ЕП намалява броя на евродепутатите

Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент е подкрепила днес предложението броят на евродепутатите да бъде намален от 751 на 705 заради напускането на Великобритания. Това съобщи групата на Европейската народна партия.

[ad id=“263680″]

Предвижда се предложението да бъде гласувано на пленарна сесия на ЕП през февруари. За да влезе в сила, предложението следва да бъде подкрепено единодушно в Европейския съвет. Ако бъде приложена, промяната ще важи от следващите избори за ЕП догодина, информира БТА.

Миналата есен в комисията по конституционни въпроси на ЕП постъпи предложение броят на евродепутатите да бъде намален на 700, като се отбелязваше, че според договора за ЕС броят на мандатите е до 751 и всяка държава трябва да има поне шестима и най-много 96 евродепутати. В сегашния състав на ЕП Великобритания разполага със 73 евродепутати.

[ad id=“218001″]

Парламентарната комисия разгледа възможността 22 от местата на британските евродепутати да бъдат преразпределени между държавите от ЕС, а останалите 51 места да бъдат оставени в запас за държави, които може да се присъединят към Общността занапред, както и за евродепутати, избрани с пряко гласуване от общоевропейска листа. Не се предвижда нито една държава от ЕС да изгуби от досегашния си брой места в ЕП, но някои държави ще получат допълнителни бройки.


image0 (9K)