ЕП отне имунитета на двама евродепутати заради „Катаргейт“

ЕП отне имунитета на двама евродепутати заради "Катаргейт"

Европейският парламент отне имунитета на двама евродепутати след искане на белгийската прокуратура да ги разпита във връзка с разследването за корупция и лобизъм в институцията, известно като „Катаргейт“.

С голямо мнозинство в четвъртък евродепутатите подкрепиха предложенията за сваляне на имунитетите на италианеца Андреа Козолино и на белгиеца Марк Тарабела. Двамата са членове на групата на Социалистите и демократите (S&D). .

Козолино и Тарабела са заподозрени в сериозни престъпления, които биха могли да са равносилни на корупция, пране на пари и участие в престъпна организация. Това става ясно от двата доклада за снемане на имунитет, които бяха одобрени от евродепутатите в четвъртък, съобщава Политико.

И двамата отричат да са извършили каквито и да било нарушения.

Тарабела присъства физически по време на гласуването в Брюксел и подкрепи отнемането на собствения си имунитет.

„Повтарям, че съм невинен в тази афера и сега зависи от съдебните органи да ме разпитат“, каза Тарабела пред репортери след гласуването. Той допълни, че е „щастлив“ от премахването на имунитет.

Козолино също каза, че не се притеснява от свалянето на имунитета.

„Изобщо не се притеснявам, наличността ми е пълна и е подробно документирана“, казва италианецът в интервю за Политико.

Евродепутатите се ползват с имунитет срещу съдебно разследване, докато работят в парламента. Процесът на премахване на тази защита отнема няколко седмици и изисква множество стъпки. В случая процедурата започна на 3 януари.

Говорител на белгийската прокуратура, цитиран от Политико, казва, че местните власти вече могат да третират „замесените хора“ като всеки друг белгийски гражданин.

Скандалът „Катаргейт“ избуха в края на 2022 г. и сериозно подрони авторитета на европейските институции. Подозира се, че Катар е опитал да повлияе на решенията в Европарламента с пари. Доха се стреми към сделка с държави от ЕС, на които да продава своя природен газ, както и към възможност за безвизово пътуване на катарците в Шенгенското пространство.

В центъра на разследването за корупция и лобизъм в полза на Катар беше вече заместник-председателката на ЕП Ева Кайли, която беше отстранена от поста. Тя е в ареста от близо 2 месеца.

Освен нея са обвинени още трима души – бившият евродепутат Антонио Панцери, партньорът на Кайли Франческо Джорджи и лобистът Николо Фига-Таламанка.

По-рано през януари Панцери, за когото се предполага, че е бил лидерът на престъпната мрежа, сключи сделка с белгийската прокуратура, че ще ѝ съдейства в разследването. Той е признал, че е превел 120 000 евро на белгийския евродепутат Тарабела, съобщи адвокатът му.

Катар категорично отрича, че се е опитал да получи влияние чрез подаръци и пари. Мароко също категорично отхвърля обвиненията, че е търсил влияние по въпроси като правата на риболов и спорния статут на Западна Сахара.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)