Ердоган поставя условие пред Европа за мигрантите – подкрепа за политиката му в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че решаването на миграционната криза минава през европейска подкрепа за Анкара в Сирия. Той направи това изявление на фона на нови сблъсъци между бежанци и полиция на гръцката граница, съобщава АФП. „Ако европейските държави искат да разрешат проблема, тогава трябва да подкрепят турските политически и хуманитарни решения в Сирия“, каза Ердоган в реч в Анкара.

Реджеп Ердоган обвини европейците, че „потъпкват“ човешките права, „биейки, потопявайки лодки и дори стреляйки“ по мигрантите, които се опитват да отидат в Европа, цитира „Гласове“.

Разтревожен от притока на мигранти, Европейският съюз изпрати върховния си представител по външната политика Жозеп Борел и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Анкара, които бяха приети от президента Реджеп Ердоган.

Според турските власти един мигрант е бил убит, а петима ранени от „изстрели с истински куршуми“ на гръцките сили, докато се опитвали да прекосят границата. Атина категорично отхвърли твърденията, че е стреляла по мигранти.

Кореспондентът на АФП съобщава за нови сблъсъци в сряда на турско-гръцката граница, при които най-малко един мигрант е бил ранен.

Близо до граничния пункт Пазаркуле (Кастанес, от гръцката страна) един мигрант е бил ранен в крака от изстрели, идващи от гръцката страна, след като се опитал заедно с група бежанци да прережат оградата, издигната на границата, за да влязат на гръцката територия. В отговор мигрантите започнали да замерят с камъни гръцките сили за сигурност, които отговорили със сълзотворен газ.

Между събота и понеделник вечерта „бяха предотвратени 24 203 опита за незаконно влизане, арестувани са 183 души“, съобщи гръцкото правителство.

Десетки хиляди хора тръгнаха към Гърция, след като Ердоган нареди миналия петък да бъдат отворени границите на Турция, събуждайки страха на Европа от миграционна криза, подобна на тази от 2015 година.


image0 (9K)