Ердоган потвърди, че Турция няма да одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО 

Турция няма да промени позицията си срещу кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО. Това потвърди президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган във видео от негов разговор с младежи, публикувано в четвъртък по повод Деня на младежта и спорта в памет на Кемал Ататюрк.

“Казахме на нашите приятели, че ще кажем “не” на влизането на влизането на Финландия и Швеция в НАТО и ще продължим по същия начин“, казва Ердоган, цитиран от Асошиейтед прес.

Одобрението на Турция е от решаващо значение, тъй като решенията в НАТО се взимат с консенсус. Всяка от 30те държави членки на алианса има право да наложи вето на кандидатура за членство.

Ердоган вече каза, че възраженията на страната му са провокирани в по-голяма степен от Швеция – заради подкрепа за забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) и въоръжена група в Сирия, която Анкара възприема като свързана с ПКК.

Освен това Турция обвинява Швеция и Финландия, че са приютили последователите на Фетхуллах Гюлен, базираният в САЩ мюсюлмански духовник, когото турското правителство обвинява за опита за военен преврат през 2016 г.

По-рано в четвъртък американският президент Джо Байдън декларира “силна подкрепа” за заявленията на Стокхолм и Хелзинки и добави, че САЩ ще останат бдителни срещу всякакви заплахи за сигурността на двете скандинавски страни.

По този повод американският държавен глава ще приеме в петък в Белия дом ще приеме шведския премиер Магдалена Андерсон и финландския президент Саули Нийнистьо. И Швеция, и Финландия са членки на Европейския съюз, като втората страна има 1340-километрова граница с Русия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)