Ердоган пристига в Гърция на „историческа“ визита

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган започва днес „историческо“ посещение в Гърция.

Неговата цел е да бъдат подобрени отношенията между двете съседни страни, които продължават да бъдат белязани от сериозни противоречия, посочва агенция „Франс прес“.

[ad id=“263680″]

Това е първата визита на турски президент в Гърция от 1952 година насам. Ердоган ще се срещне в Атина с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос и с премиера Алексис Ципрас. След това ще посети райони с мюсюлманско малцинство в гръцката част на Тракия.

След десетилетия на бурни отношения, които за малко щяха да доведат до въоръжен конфликт през 1996 година – двете страни започнаха период на разведряване. Неговото начало беше поставено през 1999 година с гръцката помощ за Турция след катастрофалното земетресение в Истанбул.

Гърция и Турция си сътрудничат за прилагането на споразумението между Анкара и Европейския съюз за нелегалната имиграция. Турците получават пари от Евросъюза, срещу които би трябвало да спират нелегалните имигранти към Западна Европа през Гърция и България.

[ad id=“225664″]

Между Турция и Гърция обаче продължават да съществуват дълбоки противоречия. Сред тях – за въздушното пространство над Егейско море и границите на континенталния шелф, както и за положението на мюсюлманското малцинство в Северна Гърция.

Освен това Турция настоява за екстрадиране на осем турски военни. Те избягаха в Гърция след осуетения опит за преврат на 15 юли 2016 година.


image0 (9K)