Ердоган разкритикува договора от 1923г., който определя границите на Турция

Президентът на Турция Реджеп Ердоган разкритикува Лозанския мирен договор от 1923 година, на основание на който са определени съвременните граници на Турция.

„Те (противниците на Турция в Първата световна война) ни принудиха да подпишем Севърския договор от 1920 година и ни уговориха да подпишем Лозанския договор през 1923 година. Някои се опитаха да ни излъжат, представяйки този договор като победа. Но на всички е ясно. В Лозана предадохме на Гърция острови в Егейско море, викът от които се чува на нашия бряг (те са разположени много близо до турското крайбрежие). Там има наши джамии, наши светини. Ние досега се борим за шелфа. Тези проблеми се появиха заради тези, които седяха на масата (за преговори) в Лозана и не успяха да защитят нашите права”, каза Ердоган в реч пред главите на селските общински администрации в Анкара в четвъртък.

Турските медии оценяват заявлението като завоалирана критика към основателя на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк, който оценяваше като своя победа подписването на Лозанския договор след неизгодния за Турция Севърски договор.

Лозанският мирен договор, подписан през юли 1923 година между Великобритания, Франция, Италия, Япония, Гърция, Румъния, Югославия, от една страна, и Турция, от друга, установява новите граници на Турция като оформя юридически разпадането на Османската империя.

пик


image0 (9K)