ЕС готви санкции за държави като Русия и Китай, които разпространяват дезинформация

Европейската комисия (ЕК) ще предложи за първи път Европейският съюз да налага санкции на държави, които разпространяват дезинформация. Това показва чернова на документ, видян от Радио Свободна Европа.

Европейският План за действие за демокрация, който ЕК трябва да представи в сряда, казва, че Съюзът „трябва да използва по-последователно целия арсенал от инструменти“, за да се противопоставя на чужда намеса и активни мероприятия, включително като кара „извършителите да си платят“.

„Възможните начини за това са от публично оповестяване на използваните техники (за да станат безполезни) до налагане на санкции за повтарящи се нарушения“, пише в документа.

За първи път Еврокомисията предлага в официален документ налагането на санкции за разпространение на дезинформация.

Планът предупреждава, че информацията може да бъде „превърната в оръжие от чужди играчи“. В документа се посочват Русия и Китай като страни, които провеждат насочени операции за влияние (активни мероприятия) и дезинформационни кампании за пандемията с COVID-19, с което искат да подкопаят демократичния дебат, да засилят социалното разделение и да подобрят собствения си образ.

Планът за действие казва, че основаната през 2015 г. East StratCom Task Force е идентифицирала над 500 примера на про-кремълска дезинформация във връзка с коронавируса през 2020 г.

Документът предлага по-строги европейски регулации за онлайн платформите, които „могат да бъдат използвани от злонамерени оператори за разпространение и усилване на подвеждащо съдържание“. Технологичните гиганти са критикувани за липсата на прозрачност и възможността потребителите да бъдат таргетирани въз основа на личните им данни, събрани от дейността им в мрежата.

През 2018 г. ЕС състави кодекс за дейността, насочен срещу дезинформацията. Тогава платформи като Facebook, Google, и Twitter доброволно го подкрепиха, за да повишат прозрачността при рекламирането и да ограничат дейността на фалшиви профили и ботове.

Европейската комисия оценява резултатите от тези действия като разочароващи и предлага „по-категоричен подход“. Предстоящият да бъде обявен Акт за цифровите услуги „ще предложи правила, за да засили отговорността на платформите в модерирането на съдържание, рекламата и алгоритмите“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)