ЕС и ваксините. Това е война с участието на Русия и Китай, твърди Макрон

Русия и Китай водят битка за влиянието си в света чрез ваксините, предупреди френският президент Еманюел Макрон. Той направи това по време на виртуалната среща на върха на ЕС, която започна в четвъртък.

Макрон каза, че в момента се води нов тип световна война и тя е свързана с ваксините. Той призова ЕС да се пребори за независимост в производството на медикаментите, като разшири производството си и стане най-големият им производител в света.

Думите му идват в момент, когато редица страни от съюза отчитат ръст на смъртните случаи, а самият ЕС е изнесъл повече ваксини, отколкото е поставил.

По данни на председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен от 1 декември 2020 са били изнесени около 77 милиона дози в 33 държави. През същия период страните от ЕС са инжектирали около 62 милиона дози от 88 милиона, доставени от производителите за прилагане в ЕС.

До този момент едва 4.1% от общото население на ЕС е ваксинирано с по две дози.

Срещата на лидерите от ЕС идва на фона на съобщенията, че Унгария е страната с най-висок ръст на смъртността от COVID-19 в света през последната седмица, съобщи Франс прес. Броят на починалите в страната се е увеличил с 40 процента за седем дни.

С 15,7 смъртни случая на 100 хиляди жители през последната седмица, страната изпреварва Чехия, Босна, Словакия и България.

Унгария е единствената държава от ЕС, която вече използва китайски и руски ваксини срещу COVID-19. Те се добавят към одобрените в ЕС медикаменти на западни компании. Около 18 процента от населението на страната вече са ваксинирани с една доза. Унгария запазва строги мерки срещу коронавируса, нехранителните магазини са затворени, както и училищата и детските градини. Заведенията не работят.

Франция, която наскоро наложи тежки ограничителни мерки в района на Париж и в голяма част от Северна Франция, обхвана с тях още три департамента. Освен затварянето на магазините, които не продават стоки от първа необходимост, Франция наложи и ограничения за това доколко хората могат да се отдалечават от домовете си. „Пандемията от КОВИД-19 се ускорява почти навсякъде във Франция“, каза здравният министър.

В цяла Франция е в сила полицейски час и са затворени ресторанти, барове, музеи и кина. Според здравните власти резултатът от новите ограничения ще може да се усети най-малко след 10 дни. През последните 24 часа починаха 225 души, с което смъртните случаи достигнаха 93 378. Това постави Франция на осмо място в света. По брой на заразените от началото на пандемията – 4,42 млн., страната е на пето място.

В четвъртък Румъния удължи вечерния час, с който опитва да овладее коронавируса. Центристкото правителство се опитва да се справи с новото увеличаване на случаите – през последното денонощие в страната са регистрирани 6651 новозаразени, което е рекорд за Румъния от началото на годината.

В страната има вечерен час, който в четвъртък беше изтеглен към 20 ч. за районите с със 7.5 случая на 1000 души. Магазините ще са затворени от 18 ч. в петък до неделя вечерта, ако градовете, в които се намират, имат над 4 случая на 1000 души. Забранява се излизането и през седмицата след 20 ч. в градове със 7.5 случая на 1000 души.

За дните на католическия и православния Великден са предвидени облекчения за хората, които искат да се придвижват до религиозни храмове.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)