ЕС на нокти? Орбан, Салвини и Моравецки правят нов десен съюз

Унгарецът Виктор Орбан обедини сили с полския премиер Матеуш Моравецки и италианеца Матео Салвини, за да сформира нов десен политически съюз на европейско ниво, съобщи Евронюз. Те се срещнаха в Будапеща в четвъртък, за да представят алианса, обещавайки да създадат „европейски ренесанс, основан на християнски ценности“.

Тримата също така обсъдиха разпространението на коронавирусни ваксини сред страните-членки на ЕС и призоваха Европейската комисия да увеличи темпото на покупки.

Алиансът следва решението на „Фидес“ на Орбан да напусне дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), най-голямата група в Европейския парламент, поради несъгласие около върховенството на закона. Триото ще се срещне отново през май, най-вероятно във Варшава, обясни Орбан, като точната дата зависи от епидемиологичната ситуация.

„Да направим Европа отново велика“ Преди срещата в Будапеща Салвини каза, че целта на алианса е „да направи Европа отново велика, връщайки я към първоначалните й ценности“. Засега лидерите няма да създадат нова политическа група в Европейския парламент, използвайки 64-те места, които техните партии заемат заедно (28 от „Лига“, 24 от ПиС и 12 от „Фидес“).

Според правилата трябва да участват поне 25 евродепутата от седем различни държави, за да се сформира група. Тримата политици, заедно с французойката Марин Льо Пен, често се представят като водещи фигури на десния популизъм в Европа. Както Орбан, така и Моравецки оглавяват десни правителства, чиито законодателства често са критикувани от Европейската комисия и Европейския парламент за техния антилиберален и авторитарен дрейф.

Тази седмица Комисията сезира Полша пред Съда на ЕС, за да защити независимостта на полските съдии. Позицията на Салвини е по-трудна. Партията му „Лига“ е една от няколкото, подкрепящи новото коалиционно правителство на премиера Марио Драги, признат еврофил, който ръководи южната страна като технократ.

След като „Лига“ гласува в полза на банкера, партията спечели три министерски позиции, въпреки че Салвини не влезе в кабинета. Откакто Драги дойде на власт, Салвини насърчава по-благоприятен за ЕС дискурс, стигайки дотам, че казва „имаме ръце, крака, сърце и мозък в Европа“.

Последният обрат на събитията ще остави сериозни съмнения в този нов имидж. Парламентарна позиция В продължение на години „Фидес“ беше един от най-видните членове на групата на ЕНП.

Това членство помогна на Орбан да развие тесни и стратегически отношения с германския канцлер Ангела Меркел, чиято партия ХДС винаги е била водеща в консервативния блок.

Но отношенията на „Фидес“ с ЕНП се изостриха заради позицията на Орбан по въпроси като върховенство на закона, свобода на печата и правата на човека, които се считат за противоречащи на така наречените европейски ценности.

Напрежението доведе ЕНП до отстраняване на „Фидес“ като член през март 2019 г. Решението лиши колегите на Орбан от партийни срещи, време за изказвания, права на гласуване и кандидатури за постове. Раздорът нарасна, когато Унгария се отклони по-надясно.

Вътрешната битка кипна в края на 2020 г., тъй като евродепутатите настояваха да получат пари от бюджета и Фонда за възстановяване на ЕС в размер на 1,8 трилиона евро в зависимост от зачитане на ценностите на ЕС. На този ход се противопоставиха премиерите на Унгария и Полша, които в крайна сметка наложиха вето върху целия финансов пакет. По-късно беше намерен компромис. Спорът беше последната капка за ЕНП.

В началото на март групата беше готова да промени вътрешните си правила, за да накаже цели политически партии, а не само отделни евродепутати. Предвиждайки обречената си съдба, Орбан избра да напусне изобщо ЕНП, преди да бъде притиснат. В резултат на това 12 евродепутати от „Фидес“ вече са независими членове. Независимите членове са с много по-малък шанс да бъдат назначени в парламентарна комисия или като докладчици по важни законодателни досиета.

Те получават по-малко време за изказване по време на пленарни заседания и бюджетът им се разпределя директно от секретариата на парламента. От своя страна Моравецки е от управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС), която има 24 евродепутата в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), евроскептична формация, създадена през 2009 г. по инициатива на Британската консервативна партия. Понастоящем ЕКР обхваща депутати от Новия фламандски алианс, Братята на Италия и испанската „Вокс“.

Салвини, който преди беше европейски законодател, представлява „Лига“, чиито 28 евродепутати са с групата „Идентичност и демокрация“ (ИД). Блокът, сформиран през 2019 г., обикновено се възприема като най-крайнодясната група в Европейския парламент и е свързан с представители от Алтернатива за Германия (АзГ), Фламандски интерес (ФИ) и „Le Pen’s Rassemblement National“ (RN).

Различия в мненията Въпреки демонстрацията на единство и братство между Орбан, Моравецки и Салвини, идеологиите, които те защитават, не са напълно съвместими по няколко въпроса, като отношенията с Русия, които представляват потенциален източник на несъответствие.

„Освен изявленията, които политиците се очаква да правят, за да изглеждат нещата по-драматични, мисля, че ще видим тази група да възразява срещу някои от решенията, взети в Брюксел, особено що се отнася до идентичността и културните проблеми, стигайки до върховенство на закона, с което повечето партии от тази група биха имали проблеми“, каза Дору Петер Франтеску, съосновател и главен изпълнителен директор на „VoteWatch Europe“, пред Евронюз.

„Външната политика е въпрос, който можем да очакваме да ръководи тези партии. И нека видим дали те ще успеят да постигнат компромис, особено когато става въпрос за отношенията с Русия, за които поляците и унгарците имат много различни възгледи, поне засега“, обяснява той.

Варшава е един от най-яростните критици на Москва в блока. А Будапеща предпочита да следва по-помирителен подход, нещо, което „Лига“ на Салвини също защитава. Унгарското правителство закупи хиляди дози от „Спутник V“, руската антикоронавирусна ваксина, която според критиците Москва използва като пропаганден инструмент. Ваксината има 91,6% ефективност, според резултатите, публикувани в списание „The Lancet“.

Но Франтеску не смята, че Русия ще бъде единствената причина за несъгласие. „Може да има проблеми и що се отнася до свободата на движение на хора в рамките на ЕС. Италианците имат по-скептичен поглед по въпроса в сравнение с централноизточните европейци, които са много по-отворени за движението на работници в рамките на Европейския съюз. Те са съгласни по отношение на миграцията отвъд Европейския съюз, но не са съгласни по отношение на миграцията вътре в Европейския съюз“, заключава той.

 

 


image0 (9K)