ЕС подготвя ответни мерки, ако САЩ наложат мита върху алуминия и стоманата

Облагането на печалбите от дигиталните стоки и услуги е предмет на дискусия между европейските финансови министри в София

[ad id=“225664″]

Европейският съюз подготвя мерки, които могат да бъдат необходими, ако Съединените щати въведат мита върху алуминия и стоманата. Така отговори на въпрос на „Хоризонт” председателят на икономическата комисия в Европейския парламент Роберто Гуалтиери.

„Както знаете, ние подхождаме по два начина. От една страна – позитивен диалог, за да избегнем повишаване на напрежението в сферата на търговията. От друга страна разбира се, ние подготвяме мерки, ако този мъдър подход не бъде последван от нашите приятели“, заяви той.

[ad id=“263680″]

Гуалтиери представи резултата от работата по въвеждането на 3% данък върху печалбата от интернет стоки и услуги, както и от рекламите в социалните мрежи. По-рано пред журналисти ресорният еврокомисар по валутните и икономическите въпроси Пиер Московиси обясни, ще дигиталният данък ще е от полза на всички европейци и не е реципрочна мярка срещу налагането на мита върху алуминия и стоманата от страна на Съединените щати:

[ad id=“236993″]

„Всеки трябва да разбере, че това не е антиамерикански данък. Това е данък, който е необходим и ще е от полза на всички европейци, независимо къде живеят. Той няма да удари икономиката в единния пазар, в който има 500 милиона потребители. Нека започнем този дебат позитивно и да проявим политическа воля за приемането на данъка върху дигиталната икономика. Бъдете сигурни, че Европейската комисия и лично аз имаме политическата воля. Когато има политическа воля, има и начин“.

[ad id=“236999″]

Облагането на печалбите от дигиталните стоки и услуги е предмет на дискусия между европейските финансови министри в София. Във втория ден от заседанието във формата ЕКОФИН се коментирана и борбата с данъчните измами. Облагането на печалбите от дигиталните стоки и услуги e една от големите данъчни реформи, които предстоят в Европейския съюз. Тя е изключително важно за мултинационални компании като Google, Amazon и Facebook, a разговорите идват след срещата на канцлера Ангела Меркел с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон.

[ad id=“237001″]

Ще бъдат обсъдени възможностите за по-добра събираемост на данъците и промените при корпоративното облагане в Европейския съюз.


image0 (9K)