ЕС позволи да се вадят по 6 дози от „Пфайзер“, удвоиха доставките

Европейската агенция по лекарствата в Амстердам съобщи, че разрешава да бъде извличана шеста доза от флаконите с ваксината срещу COVID-19 на производителя „Пфайзер“.

Агенцията уточнява , че е внесла допълнения в указанията за използване на препарата, предава БТА.

Пояснява се, че извличането на шеста доза е възможно със спринцовки с дълбоко дъно. Препоръчва се извличането на допълнителната доза само от един флакон, както и да не бъде смесвано съдържанието от различни флакони.

По-рано днес Европейската комисия съобщи, че е осигурила предварително споразумение за удвояване на количествата на доставките на посочената ваксина до края на годината.

Така ЕС ще може да получи общо 600 милиона дози от ваксината на „Пфайзер“. Това поясни на пресконференция председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че целта е възможно най-много европейци да бъдат ваксинирани колкото може по-бързо. По нейните думи договорените досега количества от разрешените в ЕС ваксини обхващат 80 на сто от европейското население.

Фон дер Лайен посочи, че в началото на преговорите на комисията с разработчиците на ваксини е имало 160 заявки за нови препарати. Впоследствие ЕК реши да сключи рамкови споразумения за доставки с шест лаборатории, като ваксините на две от тях – „Пфайзер“ и „Модерна“ – вече са одобрени за приложение в ЕС.

Договорените доставки на 2,3 милиарда дози са повече от достатъчни, заяви председателят на комисията. Тя отбеляза, че държавите от ЕС нямат право да водят самостоятелни преговори с производителите на ваксини. Попитана какво мисли за ваксината, произвеждана от Русия, Фон дер Лайен заяви, че всички лекарствени изделия, допускани до европейския пазар, подлежат на пълна проверка.

Досега ЕК сключи рамкови споразумения за доставка на ваксини също с „Астра Зенека“, „Санофи“, „Янсен“, „Кюрвак“ и „Новавакс“.

 


image0 (9K)