ЕС удължи с година безмитния украински внос

ЕС удължи с година безмитния украински внос

Европейският съюз прие окончателно в четвъртък нова регулация, която ще удължи безмитния внос на украински стоки за още една година. Това стана чрез гласуване в Съвета на ЕС, след като по-рано решението беше одобрено и от Европейския парламент.

Регулацията, която влиза в сила от 6 юни, е продължение на решение, прието миналия май като знак на солидарност с воюваща Украйна, чиито възможности за износ бяха нарушени.

Приемането на решението стана въпреки възраженията на пет държави, сред които и България, че увеличения и по-евтин украински внос подбива цените на собствените им производители, които не могат да реализират продукцията си.

„С подновяването на тези мерки ЕС продължава да демонстрира своята непоколебима политическа и икономическа подкрепа за Украйна, която все още е изправена пред непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Русия“, се казва в съобщение на Съвета на ЕС, разпространено в четвъртък.

Още по темата

6 май 2023 18:31

32

Безмитният внос се отнася основно до две категории продукти: плодове и зеленчуци, подлежащи на системата на входните цени, и селскостопански продукти и преработени селскостопански продукти, подлежащи на тарифни квоти.

На шести май изтичат временните забрани за внос на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, които Европейската комисия договори като компенсация за България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

 

 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)