Световни новини

ЕС ще проведе нова среща на върха заради Брекзит

ЕС ще проведе нова среща на върха в края на април или началото на май, за да одобри насоките за преговори с Великобритания за Брекзит, съобщава източник от Брюксел. Досега това трябваше да се случи на извънредна среща на 6 април, но вече не се обсъжда, тъй като дотогава няма достатъчно време за подготовка. „Британското уведомление на 29 март не оставя много време за подготовка на Европейски съвет на 6-7 април, който да одобри насоките за Брекзит, заяви източник.
Председателят на Европейския съвет, Доналд Туск, който е отговорен за свикването на срещи на върха съобщи, че до 48 часа ще бъдат публикувани черновата на насоките.
По-рано днес Великобритания обяви, че в края на месеца официално ще активира Член 50, който предвижда излизането от ЕС. Очаква се предстоящата среща да зависи отчасти и от френските президентски избори, които ще се проведат на 23 април и 7 май, посочва друг европейски източник.
След одобряването на преговорните правила на европейско равнище, те трябва да бъдат приети и в отделните държави, след което ще се даде официален мандат на Майкъл Барнър, който отговаря за преговорите с Лондон от страна на Европейската комисия. Според представители от Брюксел се очаква преговорите да започнат след юни.

Източник: actualno.com

Arhiv

Recent Posts

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

38 минути ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

38 минути ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

44 минути ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

46 минути ago

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

един час ago
image0 (9K)