Ето отговорите на седем от най-коварните въпроси от интервюто за работа

Интервютата за работа често са неприятни, макар да са бариерата към длъжността, която мечтаем да имаме. Искаме да отговаряме интелигентно, остроумно и със самочувствие, но заради напрежението и провокациите не винаги става така. За щастие, отговорите на някои от проблемните въпроси, може да се упражняват, така че да имате нужната увереност в решителния момент на интервюто за работа.

Нещо повече за себе си …

Това е частта, където трябва да си припомните всички качества, с които потенциално подобрите работата и развитието на компанията, без да използвате прекалено дълги обяснения. Освен да дадете отговор, важно е и дали ще отговорите с ентусиазъм или не. Можете да започнете с някакво изречение „назаем” от някой, на когото се възхищавате и който обобщава вашите възгледи и мнение.

Представете го като едноминутна презентация на вашите професионални постижения. Дали и преди сте работили подобна работа като тази на която кандидатствате? Споделете успехите и постиженията на предходната компания. Ако не сте работили подобна работа преди обяснете защо се интересувате от тази позиция.

Дайте ми пример за момент, в който сте сгрешили или сте направили нещо, от което се срамуваме …

Това определено е едно от най-страшните въпроси, които могат да ви бъдат зададени. От решаващо значение е неуспехът да бъде представен като успех. Дайте си време и направете да изглежда, че не сте очаквали въпроса. Кажете, че сте само човек като останалите и може да допуснете грешка, но все още няма нищо, за което да съжалявате. Няма нужда да се изповядвате.

Кажете, че в тези моменти, когато сте направили грешка във връзка с колеги, сте признали грешката си и сте се е извинил на колегата. Добави, че предпочитате честността на работното място и с добра комуникация могат да се решат всички проблеми.

Каква е вашата най-голяма слабост, истинска слабост, а не скрита силна страна …

Ако има подвеждащ въпрос, това е той. Тук нямате шанс да кажете нещо като „Аз съм работохолик“, или нещо като „Понякога носят работата с мен у дома“, защото това са скрити силни страни. Вместо да се опитвате да манипулирате ситуацията, покажете, че разпознават своите слабости. Например, „Имам склонност да изисквам твърде много от другите, но се научих да се контролирам и ценя уникалните качества на другите.“

Ако има някаква „дупка“ в резюмето, това е точното време да я обясните. Например кажете, че въпреки липсата на опит, имате такъв подобен и дайте пример. Може би имате притеснение от говорене пред хора, но сте били доброволец в проекти, където са се нуждаели от лидерски способности.

Уволнявали ли са ви и защо?

Въздържайте се от лоши думи за бившите компании, в които сте работили, както и за началници. Ще звучите ядосано, безотговорно и че искате да прехвърлите вината. Признайте, например, че сте били неопитни по отношение на работата в екип и че поради това сте имали недоразумения с ръководителя. По този начин признават грешката си и показвате, че сте си взели поука.

Можете да признаете, че не сте били подходящи за служител в компанията и че преди да подадете оставка, са ви уволнили. Можете да кажете, че не сте могли напълно да оправдаете очакванията на бившия си шеф и че съвместно сте се разделили по взаимно съгласие. Може да кажете, че се е променило ръководството и са искали да работят с хора, които познават.

Бихте ли приели по-ниска позиция, за да се изкачите до желаната?

Този въпрос често се задава, когато кандидатствате за нещо, за което нямате конкретно опит и биха имали нужда тепърва да се учите, за да можете безпроблемно да се справите със задълженията си. Ако наистина искате работата и биха приели такова предизвикателство, тогава кажете, че бихте възприели това като шанс да разширите своите знания в областта.

Обяснете „дупките“ във вашето резюме

Странно е, че този въпрос изобщо се задава, особено ако се знае в какво състояние се намира пазара на труда, но все пак се случва да питат какво сте правили в периода, когато сте били безработни. Може би сте били болни, или пък сте имали бебе и сте били възпрепятствани да работите.

Бъдете честни и се опитайте отново да превърнете тази слабост в силна страна. Можете да кажете, че във времето, докато сте търсили работа, паралелно сте работили за подобряване на своите комуникативни умения. Подчертайте, че и като безработен никога не сте загубили връзка със сферата на дейност, към която се стремите.

Когато някой от вашите колеги не си върши работата, как реагирате?

Начинът, по който се справяте с „трудните“ колеги символично показва как се справяте с „трудни“ хора като цяло, и потенциални „трудни“ клиенти. Можете да кажете, че този проблем се е появил, когато колега е бил в тежка житейска ситуация. В тези моменти ви е било приятно да помогнете. Разкажете, че сте говорили с колегата си, за да разберете какъв е проблемът и да изясните ситуацията. Това показва, че сте готови да се срещнете с проблемите, вместо да мълчите. Така показвате, че сте готови за всякаква комуникация и че знаете да носите с трудни ситуации.

Източник: Жена на върха


image0 (9K)