Ехинацеята засилва имунитета по време на грип

[ad id=“225664″]

Билката укрепва организма, но не трябва да се пие повече от 2 месеца
В разгара на зимата и при повишена заболеваемост от грип е добре всички да помислят как могат да укрепят съпротивителните сили на организма си. Едно от природните средства за засилване на имунитета е билката ехинацея, известна от стотици години, пише CredoWeb.

[ad id=“237001″]

Ехинацеята е северноамериканско растение от семейството на маргаритките. То е открито преди повече от 400 г. и се използва от индианските племена като традиционни средство за лечение. Билката има няколко разновидности, като в медицината се използват както цветовете, така и стъблата и корените на растението. Американските племена използвали билката за лечение на рани, инфекции и даже ухапвания от змии. Преди 1950 г. и нарастването на популярността на антибиотиците ехинацеята е доста популярна и ценена в медицинските среди в Северна и Южна Америка.

Как работи
Ехинацеята се използва от милиони по света за засилване на имунната система в борбата с настинки и грип. Билката също така се използва редовно като ефикасно средство в борбата с вирусните и бактериалните инфекции, особено при възпалителни процеси на кожата като акне, псориазис и екзема.
Ехинацеята съдържа няколко активни компонента, ключовият от който е ехинацин – полизахарид, който има антибиотична и противогъбична активност. Той помага и за потушаване на възпаленията.
Изследванията показват, че билката стимулира клетки в организма, чиято основна функция е да се бори с настъпващите външни агенти. Белите кръвни телца и клетките на далака увеличават броя си, когато се пие ехинацея. Увеличава се също така и температурата на тялото. Всички части на билката – корените, листата и цветовете, съдържат имуностимулиращи вещества.

Кога трябва да се взема ехинацея
Препоръчва се билката да започне да се взема при появата на първите симптоми на настинката или грип и да се пие до 48 часа след изчезването на симптомите, съобщава изданието Activ.com. Не е добре ехинацеята да се пие като постоянно като превантивно средство. Когато сте здрави, ехинацеята стимулира имунната система повече от необходимото, като по този начин намалява ефективността й. Това ще доведе в перспектива до потискане на имунната система и до по-голяма опасност от разболяване.

[ad id=“263680″]

Как се пие ехинацея
Макар че ехинацеята се използва масово за укрепване на имунитета, хората трябва да имат предвид, че нейното действие намалява при по-дълго действие. Затова се препоръчва да не се взема за период, по-дълъг от 6 – 8 седмици.

Нормалната доза е 3 – 4 мл извлек или 300 мг таблетки с екстракт на прах, които се вземат по 3 пъти дневно при първите признаци на инфекция. Като цяло не се препоръчва вземане на ехинацея при прогресивни систематични и автоимунни заболявания като туберкулоза, лупус или СПИН.
Нежелани реакции
За повечето от хората, които пият ехинацея за кратки периоди от време, билката е сравнително безопасна и нетоксична. При някои обаче може да се развият алергични реакции. Такива хора може да са имали в миналото астматични кризи или ринит, както и алергия към някои от видовете от семейството на маргаритките. В такъв случай, най-добре е билката да бъде избягвана.

[ad id=“218001″]

Ехинацеята не трябва да се приема от хора с автоимунни заболявания, сред които лупус, множествена склероза и проблеми с колагена. Това се дължи на стимулиращия ефект, който ехинацеята оказва върху имунната система, поради което може да влоши симптомите на подобни заболявания.
Хора с туберкулоза или ХИВ-позитивни също трябва да избягват билката, тъй като намалените им имунни способности могат да бъдат изчерпани бързо при подобна стимулация.
Трябва да внимават и хора, които вземат имунопотискащи лекарства след трансплантация на органи или при лупус. Вземането на ехинацея заедно с имунопотискащи лекарства неутрализира тяхното действие и може да доведе до развитието на много тежко състояние.

Дългосрочната употреба на ехинацея се свързва в някои случаи с натоварване на черния дроб. Затова тя никога не трябва да се взема заедно с други медикаменти, които също са токсични към черния дроб като например анаболни стероиди. Тази област на взаимни реакции между медикаменти и билки не е съвсем изследвана. Затова ехинацеята не трябва да се взема постоянно и пациентът е добре да се посъветва с личния си лекар.

Кой може да пие ехинацея?
В заключение може да се каже, че хора, които са здрави и не страдат от хронични болести, може да пият ехинацея за лечение при настинки за краткосрочен период от време.
Още полезни статии четете на адрес: www.credoweb.bg


image0 (9K)