„Е, това е“. Край на съпротивата в „Азовстал“, вадят телата

Украинското военно командване е наредило да бъде прекратена съпротивата в завод „Азовстал“ в Мариупол, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на батальон „Азов“.

Командващият това украинско подразделение Денис Прокопенко публикува видео, в което казва, че заповедта е издадена, за да бъде запазен животът на бойците в металургичния комплекс. „Успяхме да спасим цивилните, тежко ранените получиха необходимата помощ, успяхме да ги евакуираме с идеята по-нататък да бъдат разменени“, отбеляза той.

Прокопенко обясни, че предстои да бъдат извадени от „Азовстал“ телата на убитите войници. „Надявам се семействата от цяла Украйна да могат скоро да погребат своите бойци с почести. Слава на Украйна!“, завърши изявлението си той.

Един от украинските военнослужещи, които защитаваха до последно украинските позиции в Мариупол, публикува серия от снимки на опустошения стоманодобивен комбинат в социалните мрежи, докато напускаше мястото.

„Е, това е всичко“, написа Дмитро Козацки. „Благодаря за приюта, Азовстал е мястото на моята смърт и моя живот“, добавя той.

По-рано руските власти съобщиха, че близо 2000 украински войници от „Азовстал“ са се предали и се смята, че са отведени в контролирани от Русия райони.

Те бяха регистрирани като военнопленници, а украинският президент Володимир Зеленски обеща да потърси международна помощ за спасяването им, предаде Асошиейтед прес.

Международният комитет на Червения кръст обяви в четвъртък, че е събрал лична информация от стотици войници, включваща имена, дата на раждане, най-близки роднини, и ги е регистрирал като пленници в рамките на ролята си да осигури хуманно отношение към военнопленниците съгласно Женевската конвенция.

„Амнести интернешънъл“ написа в Туитър, че статутът на военнопленници означава, че войниците „не трябва да бъдат подлагани на каквато и да е било форма на изтезания или лошо отношение“.

Защитниците на „Азовстал“ принудиха хиляди руски военни да останат в района в продължение на седмици, като по този начин дадоха възможност на Украйна да се съпротивлява в други райони на страната като Киев и Харков, вторият по големина украински град.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)