Жега на „Позитано“ 20: Нинова иска незабавни дебати за бюджет 2020

Днес искаме да коментираме една тема, която мина малко встрани през последните дни. Данните на БНБ и НСИ показват, че за последната година в България има 90 нови милионери, над 800 000 са работещите бедни, а повече от 1 млн. души живеят под прага на бедността. Всички тези данни говорят, че социалната ножица се отваря много силно и различията се задълбочават. Много региони се обезлюдяват. Виждаме струпване на хора в големите градове и оттам идват техните проблеми – задръствания, мръсен въздух.

Това каза брифинг председателят на БСП Корнелия Нинова. „Идват местни избори и хората се интересуват от това ще работи ли градската болница, ще им ремонтират ли пътя, ще поскъпне ли водата. Всички тези проблеми се решават от голямата политика. В момента по тази тема се кове желязото в Брюксел. Има информации, че все повече български общини няма да получат евросредства. От правителството никой не дава информация как вървят тези преговори в Брюксел. Ще има повече средства за кохезионна политика, но никой не знае как тези пари ще се отразят на общините. Това са стратегическите въпроси за България. За нас това е важната политика, която се прави с разговори и дебати, а не с пиар акции“, категорична бе Нинова.

„Сега се подготвя бюджета за 2020 година на държавата, който най-вероятно ще бъде копи пейст от миналата година и ще бъде представен в последения момент за разглеждане в парламента. Виждате какво става в съседна Гърция – правителството отпуска средства за пенсионери, млади майки, студенти. Ние винаги сме поставяли тези въпроси и са ни обвинявали в популизъм. Не, това не е популизъм. Ние искаме още сега да седнем и да обсъждаме бюджета за 2020 година. Имаме конкретни предложения. Предложението ни е добронамерено и не виждам нищо лошо в него. Всички партии трябва да седнем и да направим своите предложения. Трябва да се проведе дискусия и с всички български евродепутати. За нас така се прави политика – с дебати, аргументи и разумни предложения. Това искаме ние. Трябва да се коментират сериозните теми. Правителството само се хвали с икономическия ръст, но хората не усещат нищо от този ръст, а точно те създават тези блага“, заяви още Корнелия Нинова. Faktor.bg


image0 (9K)