Желаещите да гласуват в подвижни секции съмнително са се увеличили

Двойно са се увеличили желаещите да гласуват в подвижни секции в общините Минерални бани и Стамболово. Това буди съмнение, защото е установено, че част от хората са били извън страната към момента на подаване на заявлението за гласуване, което е било направено на място, а не онлайн. Това каза на брифинг днес изпълняващият длъжността директор на Областната дирекция на МВР в Хасково Венцислав Кирчев.

За 239 от тях са били приложени решения на ТЕЛК или НЕЛК, но някои от заявителите имали медицински бележки, че страдат от диабет и високо кръвно налягане, но не са трудно подвижни, което не е пречка да гласуват нормално в секция.

Според него има данни за извършени престъпления, а полицията работи по този въпрос.

Венцислав Кирчев съобщи, че продължава разследването по двата случая в харманлийските села Рогозиново и Болярски извор, където бяха открити списъци с имена и 28 хартиени бюлетини. Образувано е досъдебно производство под наблюдението на прокуратурата.

Той каза, че се работи и по другия случай, при който бяха задържани четирима души от Свиленградско заради намерени списъци с 28 000 имена. Та са освободени, но полицаите са открили и други доказателства, които потвърждават тезата, че има търговия с гласове.

При полицейската операция в областта от началото на месеца са проверени 10 765 лица и 10 814 МПС. Извършени са проверки на 731 обекта, издирени са 2 лица и са връчени 298 предупредителни протокола. Образуваните досъдебни производства са 27, от тях 2 са за престъпления против политическите права и 10 преписки, като 6 от тях са прекратени.

В полезрението на разследващите попадат и кандидат-депутати.

Източник: https://sakarnews.info/


image0 (9K)