Световни новини

Желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул е напълно обновена!

След дълъг ремонт Българската църква „Свети Стефан“, наричана още Желязната църква заради уникалната й конструкция, е напълно обновена.

Православният храм в квартала „Фенер“ край брега на Златния рог в Истанбул силно впечатлява с реставрирания си вид и красив изглед.

[ad id=“225664″]

Църквата все още не е отворена за посетители, теренът наоколо е строителна площадка, но ремонтните работи по реставрацията на уникалния български православен храм са доста напреднали.

Вече е свалено строителното скеле, което опасваше конструкцията, докато се ремонтираше в продължение на няколко години. От камбанарията се открива прекрасна гледка към Златния рог и Босфора, която е трудно да се забрави.

Екипите продължават да работят по вътрешната декорация, която също е впечатляваща.

„На 7 януари 2018 г. предвиждаме да се състои тържественото откриване и освещаването на обновената българска църква „Свети Стефан“ на брега на Златния рог в Истанбул“, заяви председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе пред БТА.
[ad id=“255238″]

„Тези дни проведохме среща с ръководството на фирмата, извършваща ремонта, и отговорните представители от истанбулската голяма община и община Фатих, които ни увериха, че ще предадат навреме ремонтирания храм. Основните ремонтни дейности са на привършване, извършват се вътрешните декорационни работи и озеленяване. Подготвяме се старателно за откриването“, допълни  Васил Лиязе.

Тя посочи, че на официалното откриване ще присъстват отговорни лица на най-високо ниво от България и Турция, очакват се много гости.

„Това ще бъде може би най-вълнуващото събитие в живота на нашата общност, ще се сдобием с нашата обновена уникална църква. Смятам, че друга такава църква няма да има в Истанбул“, каза още  Васил Лиязе.

Ремонтът на желязната църква в Истанбул продължи няколко години. Той се финансира от Истанбулската голяма община и община Фатих и ремонтът е на стойност около 2,5 млн.евро, като се извършва и със съдействието на българската държава.

Главният архитект на проекта по реставрацията на „Свети Стефан“,Фикрие Булунмаз, която ръководи строителния и реставраторския екип, заяви: „Укрепихме така добре българската църква „Свети Стефан“, че вярвам, че ще издържи още поне 150 години“.

Тези дни в комплекса на Българската екзархия в квартал Шишли бе открита ремонтираната зала, която цариградските българи наричат Малкия салон, тъй като в комплекса има един още по-голям салон. И двата салона се ползват за срещи и различни инициативи на общността. На откриването присъстваха българите от общността.

Присъства и генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов заедно с представители на генералното консулство.

Той поздрави цариградските българи с новата придобивка и пожела на всички здраве и енергия за запазване и продължаване на българщината и предаването й от поколение на поколение.

Румяна Иванова

Аз мога

Recent Posts

Един за друг ли сте?

Отговорете си на тези въпроси и разберете...

8 часа ago

Парадоксът „Белингам“: Дортмунд печели повече, ако загуби финала

Клауза в трансфера му позлатява германците...

9 часа ago

Зендая, Джей Ло – 10-те най-добри грим визии на Met Gala 2024

От ефирен градински блясък до тъмна женствена енергия...

9 часа ago

Какво е „секси вода“ – новата тенденция за лятото ?

Какво представлява тази напитка и какви са ползите й...

9 часа ago
image0 (9K)