Жената на световноизвестния Камен Чанев, покосен от К-19 : Как ще живея, как ще пея!

Съсипана от преждевременната кончина на своя любим – световноизвестния тенор Камен Чанев, сопраното Таня Иванова е буквално в несвяст. „Как ще живея оттук нататък, как ще пея“, плаче солистката на пловдивската опера. Двамата имаха невероятно силна връзка, а техни колеги казват, че Таня е в основата на неговото голямо израстване.

Камен Чанев, тенор със световна кариера, солист на Виенската щатсопера, на Римската, на Вашингтонската, на Миланската скала, сочен за най-актуалния Калаф от „Турандот“, загуби битката с коронавируса на 56 г. в старозагорската болница. Починал е от белодробна тромбоемболия – едно от най-честите усложнения от ковид инфекцията. Музиканти и солисти не могат да дойдат на себе си. „Беше звезда, а не се изживяваше като такава. Отиде си млад в най-върховата си форма. Естет, ценител на хубавата храна, безупречно чист, цветен, весел“, съкрушена е и Деси Шишманова, ръководител на БНТ-Пловдив и автор на филма-портрет за Камен Чанев.

Той ще бъде излъчен тази вечер от 21,40 по БНТ 2. Много ведър, сърдечен, добронамерен, описват го музиканти, работили с него. „Да допуснат български тенор в „Арена ди Верона“ – в родината на белкантото, е равносилно да откачиш италианския флаг и да го замениш с българския“, казват те. Покорил е с красивия си глас театрите в Япония, Китай и Нова Зеландия.

В лентата на БНТ-Пловдив Чанев признава, че никога не е мислил, че го очаква професионална кариера. Любовта му към музиката започва от читалище „Зора“ и студентския учебен театър в родния му Сливен. В Консерваторията, по собствените му думи, попаднал случайно. Ученик е на световните артисти Александрина Милчева, Борис Христов и Гена Димитрова.

„Ако не пея, съм никой. Операта е между публиката и артиста. Нашата връзка е Бога. Затова в православната църква няма инструменти, защото човешкият глас е божествен“, казва той.

Близките му са убедени, че е пипнал заразата на 6 ноември на премиерата на операта „Отело“ в Стара Загора. На сцената са били 100 души плюс оркестър. Заразили са се и други, сред които и жена му Таня Иванова, но тя го кара по-леко.

Погребението бе в събота в двора на митрополитския храм „Св. Димитър“ в Стара Загора в тесен семеен кръг. А поклонението, но без тленните останки, а само с портрет на тенора – от 10 до 13 часа във фоайето на операта в града на липите, пише „24 часа“.

 


image0 (9K)