Здраве

Жените, които раждат на по-късен етап, живеят по-дълго

Тенденцията жените да създават семейство и деца в по-късен етап в живота си, се превърна в изключително спорен въпрос, а изборът им понякога е подложен на ожесточена критика.

Изглежда обаче, че може би това решение има един голям плюс: ново научно изследване разкрива, че жените, които родят на или след 30 години, може да живеят по-дълго. Учени са сравнили очакваната продължителност на живота на по-възрастни жени с възрастта, на която са родили децата си. Те установили, че жените, които имали деца по-късно, е по-вероятно да живеят по-дълго от тези, които раждат през 20-те си години.
[ad id=“225664″]

Експертите по фертилност предупреждават, че жените трябва да започнат да правят опити за дете, преди да са навършили 30 години, в противен случай рискуват да не могат да заченат, тъй като количеството и качеството на яйцеклетките им намаляват.

Но ново проучване, публикувано в медицински издания, хвърля нова светлина по въпроса и казва, че жените, които могат да заченат на по-късен етап от живота си, са с тенденцията да живеят по-дълго.

Изследването е проведено от учени от университета в Коимбра, Португалия. Те са изследвали възрастта на раждане и очакваната продължителност на живота, използвайки данни от всички страни-членки на ЕС.
[ad id=“225664″]

Друго скорошно проучване, публикувано в списанието „Menopause“, съобщава, че жените, които раждат по-късно, са три пъти по-склонни да имат определени ДНК маркери за по-дълъг живот.

Учените в Америка са изследвали 400 жени на 70-годишна възраст, които са били на възраст над 33 години, когато са родили последното си дете.

Те измерили дължината на женските теломери – окончанията на хромозомите, за които се знае, че определят колко добре или колко зле стареем. По-късите теломери са свързани с по-кратък живот. Изследванията показали, че жените, които са по-големи, когато раждат последното си дете, са два до три пъти по-склонни да имат по-дълги теломери, отколкото жените, които са родили последното си дете на 29 години или по-млади.
Източник:blitz.bg

Румяна Иванова

Аз мога

Recent Posts

Главчев обеща честни и прозрачни избори, работи тясно с ЦИК

Към момента се справяли със сроковете, макар и те да са съкратени...

37 минути ago

Радев: Във време на войни не можем да свикнем с неглижирането на армията

Процесите по модернизация вървели твърде мудно...

един час ago

Азия се въоръжава. Как автокрациите плашат все повече азиатци

Преди няколко десетилетия бъдещето на Азия изглеждаше освободено от оръжия и евентуални конфликти. В последните…

2 часа ago

Седмичен любовен хороскоп за 6 – 12 май

Романтиката ще ни радва...

2 часа ago
image0 (9K)