Жителите на наводнените карловски села готвят протест в София

Жителите на наводнените карловски села готвят протест в София

Жителите на едно от наводнените карловски села – Слатина, обмислят протести на жълтите павета и пред президентство в София, а причината е бездействието на държавните институции. Хората живеят в страх, че може отново да бъдат наводнени, а инфраструктурата все още не е възстановена.

Четири месеца и половина след потопа, от разрушените мостове в Слатина, само един е проходим, но и той не е обезопасен. Възрастните хора от горната част на селото са принудени да ходят с километри пеш до магазина, за да си купят най-необходимите продукти.

„Този е единственият мост, който свързва селото. Той е направен с подръчни материали, имаше пешеходни мостове, защото хората от горния край трябва да слязат, да обикалят и да отидат до пощата, магазина“, коментира Ангелина Нешева, която е жител на Слатина.

Хората живеят в страх, че при по-обилни дъждове и снеговалежи отново може да бъдат наводнени, а коритото на реката все още не е укрепено.

„Над тези дерета, които наводниха селото отгоре, има готови диги, при следващ дъжд, които не са разчистени, отново ще пометат и ще залеят всичко“, допълни Пенка.

Мостът между Слатина и съседното село Розино също е разрушен. От община Карлово заявиха, че е обявена обществена поръчка за проектиране и възстановяване на двете дерета, и двата моста в селото и предстои да бъде избран изпълнител.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)