Журналист получи охрана от прокуратурата

Прокуратурата съобщи, че е назначила охрана на журналиста Николай Стайков, който неотдавна обяви, че е получавал заплахи заради свое разследване.

В момента Стайков е част от Антикорупционния фонд и продължава да се занимава с разследващата журналистика. Той се оплака, че е получавал заплахи по телефона преди публикуватнето на записи по разследването „Осемте джуджета“. В него бизнесменът Илия Златанов, собственик на на-голямата фирма-производител на асансьори в България, разказва за схема за отнемането на бизнеса му. Той твърди, че това е станало с участието на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, познат повече с прякора си Петьо Еврото.

На личния си мобилен телефон, през равен интервал от време в продължение на 24 часа, журналистът получавал обаждания от различни телефони с въпроса „Погребална агенция Стайкови ли е?“. Освен това домът му бил нападнат от вандали, които хвърляли яйца.

По-рано организацията „Репортери без граници“ призова за разследване откъде идват заплахите срещу журналиста.

“Погребална агенция Стайкови ли е?” Журналистът Николай Стайков се оказа жертва на тормоз заради работата си

Той вече обяви, че е подал сигнал в полицията.

А днес прокуратурата излезе със съобщение, в което се казва:

„Във връзка с постъпили запитвания от медии, Софийска градска прокуратура (СГП) информира за следното:

С постановление на наблюдаващия прокурор по образувана преписка в СГП, считано от 03.07.2020 г., е назначена физическа охрана от органите на МВР на Н. Стайков, бивш журналист във в. „Капитал“, живеещ на адрес в гр. София.

Предприетите действия са с оглед изявленията на Стайков, направени в публичното пространство относно това, че поради професионалните му ангажименти като граждански активист, жилището му е станало обект на хулигански действия. Същият е възприел като заплахи и телефонни обаждания.

Прокуратурата на Република България разглежда като свой приоритет гарантирането на свободата на словото като част от върховенството на правото“.

 


image0 (9K)