Забавящото се икономическо възстановяване на Китай изпраща глобално предупреждение

Забавящото се икономическо възстановяване на Китай изпраща глобално предупреждение

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Китайското V-образно икономическо възстановяване от пандемията се забавя, като изпраща предупреждение до останалия свят за това колко трайно ще се окаже неговото собствено възстановяване.

Променящите се перспективи се подчертават ясно, след като Китайската народна банка намали количеството пари в брой, което повечето банки трябва да държат в резерв, за да стимулират кредитирането, пише Bloomberg.

Според институцията този ход не е подновен стимул, но намалението с 50 базисни точки на изискването за съотношение на повечето банки е изненадаващо.

Данните в четвъртък се очаква да покажат икономически ръст през второто тримесечие до 8% след рекордните 18,3%, отчетени през първото тримесечие, според проучване на икономистите на Bloomberg. Ключовите показатели за продажбите на дребно, промишленото производство и инвестициите в дълготрайни активи също забавят нарастването си.

Бързото решение на централната банка на Китай е един от начините да се гарантира, че възстановяването няма да се препъне.

Очаква се икономиката да се спусне от височините, достигнати по време на първоначалния отскок заради ефекта от ниската база от миналата година. Икономистите казват, че омекотяването идва по-рано от очакваното и сега може да се развихри по целия свят.

„Няма съмнение, че въздействието на забавянето на Китай върху световната икономика ще бъде по-голямо, отколкото преди пет години,“ казва Роб Субабараман, ръководител проучвания на световните пазари в Nomura Holdings Inc.

Covid-19 също може да повлияе на пазарните очаквания, че ако китайската икономика се охлади сега, скоро ще последват и други икономики, допълва той.

Още по темата

Групата на финансовите министри на държавите от Г-20, които се срещнаха във Венеция през почивните дни, сигнализираха за заплахи, които биха могли да променят крехкото глобално възстановяване. Те подчертават, че новите варианти на коронавируса и неравномерното темпо на ваксинация могат да подкопаят ярките перспективи пред световната икономика.

Китайските държавни медии също цитират анализатори, според които вътрешният растеж ще се забави през втората половина на годината заради несигурното глобално възстановяване.

Забавящото се възстановяване на Китай също така засилва виждането, че фабричната инфлация вероятно е достигнала връх и цените на суровините ще отстъпят от достигнатите върхове.

„Забавянето на растежа на Китай трябва да означава краткосрочен дезинфлационен натиск в световен мащаб, особено за търсенето на индустриални метали и капиталови стоки“, казва Уей Яо, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Societe Generale SA.

Променящата се перспектива отразява напредналия етап от възстановяването на Китай, тъй като растежът се стабилизира, според Bloomberg Economics.

„Разглеждайки изкривяванията на данните, възстановяването узрява, а не се спъва. Данните за активността и търговията през юни вероятно ще очертаят подобна картина – по-бавно, но стабилно разширяване“, подчертават икономистите.

Във вътрешен план големият пъзел продължава да бъде защо продажбите на дребно все още са слаби, тъй като вирусът остава под контрол. Вероятно продажбите отново се забавят през юни, според Bloomberg Economics, тъй като настроенията се влияят от спорадичните огнища на вируса.

Дори и с подкрепата на китайската централна банка за малкия и средния бизнес, няма признаци за голям обрат в дисциплинирания подход на стимулите, който властите предприеха в началото на кризата.

Източник: https://www.investor.bg/ .


image0 (9K)