Забраната на Община Царево за къмпингуване е отменена окончателно

Снимката е илюстративна

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени Наредба на Общинския съвет в Царево, с която се забраняваше свободното къмпингуване и поставяне на каравани, кемпери и палатки на частни и общински терени, съобщава Дневник.

Текстовете на наредбата бяха обявени за нищожни от Административния съд в Бургас още през 2019 г., но веднага след това Общинският съвет в Царево оспори решението. След това сдружението „Да запазим Корал“ с ответник адв. Дончо Бораджиев заведе касационна жалба. Той твърди, че три от членовете в Наредбата са незаконосъобразни, тъй като Общинският съвет няма компетенциите да налага подобни ограничения.

Сега ВАС потвърждава решението на Административния съд в Бургас, според което Общинският съвет в Царево не е компетентен орган по въпроси, уредени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Те са в правомощията единствено на министерствата на туризма, околната среда и водите, земеделието и регионалното развитие.

Палатки, кемпери и каравани могат да бъдат разполагани временно в зоните „А“ и „Б“, извън морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, припомня Дневник.

Решението на Върховния административен съд е окончателно.

С публикация във Фейсбук Дончо Бораджиев пояснява, че решението има две важни последици. Всички глобени от лятото на 2019 г. до сега подлежат на обезщетяване.

Освен това Община Царево вече няма правно основание да гони и глобява къмпингуващите само заради къмпингуване.

„Разбира се, за замърсяване Общината не само ще може да глобява, но и ние ще съдействаме и настояваме да го прави“, допълва Бораджиев.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)