Заведенията твърди: Ще бойкотираме мерките, каквото и да решат

От понеделник разхлабват противоепидемичните мерки в София. От 14 февруари всички ученици се връщат присъствено в клас. От утре нощните заведения ще работят без вечерен час.

„Мярката за 50% заетост във всички обществени сгради и заведения и „зелен сертификат“ остават.“, каза областният управител на София-град Иван Кючуков.

Още по темата

9 фев 2022 15:31

10

И досега обаче собствениците на нощни заведения бойкотираха Ковид ограниченията. Те определиха новите мерки на щаба като „поправка на грешката“.

„За пореден път имитираха някакви мерки. За пореден път ни дискриминираха и нищо не свършиха. Слава богу, ние не затворихме, за да се налага сега да отваряме“, сподели собственикът на заведение Евгени Зумпалов.

Въпреки че се наблюдава спад в заболеваемостта, в първите два учебни дни след междусрочната ваканция има леко покачване на случаите на Ковид-19. Въпреки това от понеделник всички ученици се връщат обратно в клас.

Според някои експерти обаче мерките не бива да бъдат разхлабвани. Причината – ниският процент ваксинирано население.

„Какво дава правото на държавите да свалят мерките – огромният процент ваксинирани. В България е трудно да се прогнозира кога ще свърши Ковид-19“, уточни директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

На заседание на Областния кризисен щаб следващата сряда ще бъде отчетено дали тези мерки не са довели до влошаване на обстановката и дали се налага те да бъдат затегнати. От заведенията са категорични, че ще бойкотират мерките, каквото и да е решението на властите.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)