Заведения превърнаха клиенти в заложници, за да осуетят проверки от здравните власти

Софийски заведения са отказвали да допуснат здравни инспектори, които късно в петък са проверявали дали се спазват противоепидемичните мерки. След намесата на полиция на собствениците на въпросните заведения са съставени актове.

Като част от мерките за ограничаване на COVID-19 всички заведения са с работно време до 23.30 часа.

От столичната полиция съобщават пред БНР, че при проверка на заведение край езерото „Ариана“ първоначално персоналът не е допуснал проверяващите. В резултат клиентите – над 200 души, са останали затворени в заведението. След като на клиентка ѝ е прилошало хората били пуснали, а екипът на здравната инспекция (СРЗИ) е извършил проверка в обекта. Снети са обяснения от клиенти, а жената е откарана в болница. Служителите на СРЗИ са съставили акт, а полицаите са отправили предупреждение по Закона за МВР.

При друга проверка в ресторант на улица „Христо Белчев“ с над сто клиенти, персоналът отново с часове наред е отказвал да допусне проверяващите и гостите на заведението са задържани без да могат да напуснат. Здравните власти са съставили акт.

При проверка на друг обект на същата улица са установени хора от персонала след края на работното време.

В частен клуб на улица „Врабча“ след 23,30 са установени множество посетители, съобщават от СДВР.

При проверката на заведението са намерени и наркотици. Четирима са задържани и са образувани досъдебни производства.

Междувременно бТВ съобщи, че мъж и жена, които са влезли в софийско метро без маски, са били арестувани от полицията.

Видео на очевидци показва мъж на видима възраст около 60 години, който се съпротивлява при опита за задържане от полицията.

Ситуацията е възникнала след като служител на метрото направил забележка на мъж и жена, които били без маски. Те започнали да обиждат служителя. В отговор той извикал полиция. Органите на реда са арестували мъжа и жената, които са продължили да обиждат и тях.

Отведени са в районното, където са им съставени актове и са освободени, съобщава бТВ. По наредба пътуването без маска в столичното метро се санкционира с 300 лева глоба.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)