Задава се студено време, а Европа не е готова да се отоплява

Задава се студено време, а Европа не е готова да се отоплява

Снимка: Getty

Първото истинско застудяване в Европа за зимния сезон предстои, поставяйки и без това оскъдните енергийни запаси на континента под натиск, посочва Bloomberg.

Температурата се очаква да започне постепенно да намалява от следващата седмица, като прогнозите за Италия са градусите да са с около 2°С под обичайните. В Южна Франция, Испания и Германия също се очаква да е по-студено от нормално, показват данни на The Weather Company.

В България идната седмица също се очаква захлаждане, макар и не като това в Западна Европа, показват данни на vremeto.dnes.bg. Средната максимална температура за София в понеделник ще е около 11 градуса, а във вторник и сряда ще е около 9 градуса. От четвъртък се очаква леко затопляне отново. Минималните градуси ще са в диапазона 2-6 градуса по Целзий.

Centrica Plc, водещият енергиен доставчик във Великобритания, предупреди своите 9 млн. потребители да се подготвят за ледено време, което може да се задържи до цели шест седмици.

Регионът ще е особено чувствителен на застудяване през идните месеци на фона на продължаващото поскъпване на цените на газа, който достигна рекордни цени през октомври. В същото време допълнителните количества „синьо гориво“, обещавани от Русия, засега са пренебрежимо малки, а потокът от Норвегия бе намален заради дейности по поддръжката.

Още по темата

„Това ще подложи на тест енергийните доставки в Европа“, коментира Тайлър Ройс, водещ експерт на AccuWeather Inc.

Система от високо налягане също би могла да донесе по-студени северни въздушни потоци към централна и Южна Европа до края на месеца, посочва Карло Кафаро, старши анализатор и метеоролог на Marex.

Цените на бенчмарковия европейски газ все още са около четири пъти над обичайните за този период от годината, което тласка нагоре цените на тока и разрешителните за вредни емисии в Европа. Холандските газови фючърси с доставка „месец напред“ – основната цена за Европа – поскъпнаха с 1,4% тази седмица след ръст от 14% миналата.

Застудяването в южните части на континента ще съвпадне с период на бури над Средиземно море, което носи риск от наводнения и кални свлачища, посочва Тайлър Ройс. Това на свой ред може да доведе до големи промени в генерирането на вятър и да увеличи волатилността на цените дори още повече.

Ноемврийските температури като цяло може да се окажат близки до нормалните за този период, но все пак да са по-студени от над средните равнища от последните четири години, показват данни на Accuweather.

Броят дни с градуси за отопление – мярка за търсене, ще е по-голям от нормалния за последните 10 години през следващите две седмици, показват данни на Maxar. Но все пак не всичко е на 100% сигурно в моделите за прогнозата в Северозападна Европа, а прогнозите в последно време не са особено точни, отбелязва Стивън Силвър, метеоролог на Maxar.

Студеното време в Европа ще дойде след ниски температури и сняг в Китай – най-големия пазар за потребление на енергия в света. По-голямото търсене може да ожесточи и без това оспорваната битка за втечнен природен газ (LNG), като цените за американския LNG засега все още са по-привлекателни в Азия.

Също така метеорологичното явление „Ла Ниня“ в Тихия океан означава възможност за по-ниски от обичайното температури в Северна Азия през зимните месеци. Но по-голямата наличност на ядрени реактори в Япония и Южна Корея, както и високото производство в Китай, може да помогне за ограничаване на ръста на вноса на LNG,  посочват от Energy Aspects Ltd.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)