„Задържане под стража“ за 17-годишен, ограбил възрастна жена

По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 17-годишен младеж за грабеж от възрастна жена

По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Б.Н., на 17 г., привлечен като обвиняем за това, че на 2 януари 2020 г., около 19.40 ч., в Казанлък, е отнел чужди вещи – дамска чанта, портмонета, ключодържател, ключове, мобилен телефон, документ за самоличност и паричната сума в размер на 416 лв. Общата стойност е 592 лв. Ограбената е 70-годишна жена.

Извършилият грабежа е непълнолетен, но способен да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Той не само е реализирал намерението противозаконно да присвои, но и е употребил за това сила. Бутал и дърпал е жената – престъпление по чл.198, ал.1, вр. с чл.63, ал.1, т.3 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че пострадалата работела като фармацевт в аптека. На 2.01.2020 г. била дневна смяна. След като приключило работното ѝ време, тръгнала да се прибира към дома си. На излизане от аптеката, пред входа, стоял Б.Н. Свидетелката вървяла по улицата, успоредна на пазара на Казанлък. Когато се насочила по близката бетонова пътека, усетила, че зад нея се движел непознат и се обърнала. Видяла същото лице, което седяло преди това пред аптеката. Пострадалата му казала да минава, като даже му направила път, но в същия момент Б.Н. я бутнал и тя паднала. Докато пострадалата била на земята, обвиняемият започнал да дърпа дамската ѝ чанта. Успял да я отскубне и хукнал да бяга. Установено е, че парите изхарчил за лични нужди и не са възстановени.

Преди деянието Б.Н. е бил настанен във Възпитателно училище интернат, като възпитателна мярка по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.Тази мярка не е имала необходимия превъзпитателен ефект.

По образуваното досъдебно производство, под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък, са извършени разпити на свидетели, събрани са писмени доказателства, назначени и изготвени са техническа и оценителна експертиза.

Разследването приключи и предстои внасяне на обвинителен акт в съда срещу Б.Н.


image0 (9K)