Задържаха известен бизнесмен за убийството на журналистката Дафне Галиция

Полицията в Млата задържа днес един от най-известните бизнесмени в страната, във връзка с разследването на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция.

Йорген Фенек е задържан на яхтата си в край Малта. Арестът е извършен, след като вчера правителството на Малта обяви, че ще предложи помилване на предполагаемия посредник, организирал убийството на Галиция, ако той посочи поръчителя на тежкото престъпление.

53-годишната журналистка бе убита преди повече от 2 години с бомба, заложена под автомобила й.

Бизнесменът Фенек е задържан, след като луксозната му яхта „Джио“ отплавала рано сутринта от пристанището Портомасо, на 8 километра от столицата Валета. Специални части на полицията обаче се качили на борда на яхтата и върнали плавателния съд обратно.

Фенек е директор и съсобственик на бизнес група. През 2013 година тя спечели голяма енергийна концесия от правителството на Малта – за изграждане на топлоцентрала на газ на средиземноморския остров.

През февруари 2017 година – 8 месеца преди да бъде убита, Каруана Галиция пише в блога си за мистериозна компания в Дубай, наречена „17 черно“.  Журналистката пише тогава, че тази фирма е свързана с политици в Малта.

Тя не успява да открие кой е собственик на компанията. По-късно разследване на агенция „Ройтерс” показа, че това е Фенек.


image0 (9K)